ОТКРИВАНЕ НА ПЪРВИЯ ПАМЕТНИК НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА ВАСИЛ ЛЕВСКИ В КАНАДА 

---

29 октомври 2017 г., неделя

БИПЦ "Св. Димитър", Брамптън

В И Д Е О

Церемония по откриване на първия паметник

на Апостола на свободата Васил Левски в Канада 

---

29 октомври 2017 г., неделя

БИПЦ "Св. Димитър", Брамптън

На 29 октомври 2017 г. в Българската източноправославна църква „Св. Димитър” в Брамптън бе открит първият паметник на Апостола на свободата Васил Левски в Канада. Проектът се осъществи от почетния консул на Република България в Мисисага г-н Игнат Канев; настоятелството на БИПЦ „Св. Димитър” в Брамптън с председател г-жа Цветанка Христоскова; с организационната подкрепа и координация от страна на генералния консул на Република България в Торонто г-н Петър Крайчев; дарения и спомоществователство от редица наши сънародници и сдружения на българската общност както в Канада, така и в България.

Участие в празничната церемония взеха домакинът и почетен консул на Република България в Мисисага г-н Игнат Канев и г-жа Димитрина Канева; генералният консул в Торонто г-н Петър Крайчев;  временно управляващият посолството в Отава г-жа Светлана Стойчева-Етрополски; завеждащият консулската служба в ГК-Торонто г-жа Десислава Атанасова; почетният председател на БИПЦ „Св. Димитър“ д-р Константин Вълчев; членове на настоятелството с председател г-жа Цветанка Христоскова; отец Валери Шумаров; фолклорният ансамбъл „Димитровче“ с ръководител г-н Димитър Минков; възпитаници на неделното училище „Канев“ с директор г-жа Стамена Димова; стотици българи, енориаши, спомоществователи, представители на карловското землячество, средства за масово осведомяване и др. От името на храма г-жа Христоскова връчи сертификати на дарителите за изграждане на паметника – сътворен в ателието на инж. Тодор Ганарев и инж. Радиана Дервенска в България – сред които и първият дарител и член на църковната община „Св. Димитър“ г-н Марин Балинов от Манитоба.

В посрещнат възторжено поздравителен адрес до българската общност по повод тържественото събитие Президентът на Република България г-н Румен Радев заявява: „За мен е чест да се обърна към Вас и да Ви поздравя с откриването на паметника на Васил Левски в Торонто! Щастлив съм, че родолюбивата българска общност, благодарение на своята енергия и отдаденост, доведе тази толкова българска инициатива до успешен завършек. Паметникът е ярък символ на това, че там, където се пази жив споменът за личността и делото на този велик българин, където има човещина и патриотизъм, Апостолът винаги ще живее в сърцата. Васил Левски е заветът и посоката, която всички българи трябва да следваме, независимо от това в коя точка на света се намираме. Нека винаги да помним, че най-трайният паметник на Апостола е в народното съзнание и следването на неговите завети. Бъдете здрави!" 

Приветствени слова поднесоха почетният консул г-н Игнат Канев; генералният консул г-н Петър Крайчев; временно управляващият посолството на Република България в Отава г-жа Светлана Стойчева-Етрополски; д-р Константин Вълчев, почетен председател на БИПЦ „Св. Димитър“ в Брамптън; г-жа Цветанка Христоскова, председател на настоятелството на храма. След изпълнение на химните на Република България и Канада паметникът бе тържествено открит. Освещаването на монумента бе извършено от енорийския свещеник отец Валери Шумаров. В знак на признателност към Апостола и в израз на почит към паметта му бяха положени венци и цветя. Церемонията завърши с културна програма в изпълнение на танцовия ансамбъл „Димитровче“ и рецитал на г-ца Мишел Новакова и г-ца Симон Бошнакова от неделното училище „Канев“ при БИПЦ „Св. Димитър“.

Отчетен бе приносът и бе изразена благодарност към множеството институции, организации, сдружения, физически и юридически лица в България и Канада, допринесли за изграждането на паметника на Апостола на свободата, сред които:

  • Почетният консул г-н Игнат Канев, г-жа Димитрина Канева, настоятелството на БИПЦ „Св. Димитър“ с председател Цветанка Христоскова и отец Валери Шумаров; генералният консул г-н Петър Крайчев и ГК-Торонто за организационната и координационна роля по проекта;

  • Институционалната подкрепа от Президента на Република България г-н Румен Радев, българското правителство с министър-председател г-н Бойко Борисов и министъра на външните работи г-жа Екатерина Захариева;

  • Министерството на външните работи и дирекция „Америка“ с директор г-н Чавдар Жечев, Министерството на културата и др.;

  • Г-жа Дора Чаушева, директор на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово, с помощта на която през април 2017 г. бе изготвена концепцията за изграждане на монумента;

  • инж. Тодор Ганарев и инж. Радиана Дервенска, които създадоха специално за българите в Канада уникално произведение на изкуството с висока културно-историческа и художествена стойност;

  • Логистичният партньор на инициативата DHL Експрес България с изпълнителен директор г-н Румен Иванов и оперативен координатор по логистиката г-н Георги Стоев.

  • Инженерно-техническата група на място в Канада с ръководител г-н Георги Николов;

  • Всички българи, доброжелатели и дарители в България и Канада, както и медийният партньор в. „Български хоризонти“, които допринесоха за успешната реализация на този исторически проект.

ПОКАНА - ОТКРИВАНЕ

Първи паметник на Апостола на свободата Васил Левски в Канада 

12:00 ч. на 29 октомври 2017 г., неделя

БИПЦ "Св. Димитър", Брамптън

На 19 октомври 2017 г. бронзовият бюст на Васил Левски бе доставен в Генералното консулство на Република България в Торонто от DHL Експрес България, логистичен партньор на инициативата за изграждане на този първи в Канада български паметник.

Проектът се осъществява от почетния консул на Република България в Мисисага Игнат Канев, настоятелството на Българската източно-православна църква „Св. Димитър” в Брамптън, с организационната подкрепа на генералния консул Петър Крайчев. Множество българи и структури на българската общност в Канада се присъединиха към родолюбивото начинание в качеството си на дарители и спомоществователи.

Паметникът, изработен в България от инж. Тодор Ганарев и инж. Радиана Дервенска, пропътува 7855 км от Родината до Торонто и предстои да бъде тържествено открит на храмовия празник на БИПЦ „Св. Димитър“ в Брамптън на 29 октомври 2017 г., неделя.

---

Почетният консул на Република България в Мисисага Игнат Канев 

-

Генералният консул на Република България в Торонто Петър Крайчев 

-

Почетният председател д-р Константин Вълчев и Настоятелството на БИПЦ "Св. Димитър" в Брамптън с председател Цветанка Христоскова

-

най-учтиво Ви канят

-

на церемония по откриване на първия паметник на Апостола на свободата Васил Левски в Канада

 

Дата и час: 12:00 ч. на 29 октомври 2017 г., неделя

Място: БИПЦ "Св. Димитър", Брамптън

1555 Steeles Ave W, Brampton, ON L6Y 5J9

ПАМЕТНИК НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ В КАНАДА

Посещение в ателието и производствената база - с. Овощник, община Казанлък, България, 1 август 2017 г. 

На 1 август 2017 г. генералният консул на Република България в Торонто Петър Крайчев посети с. Овощник, община Казанлък, във връзка с инициативата за изграждане на паметник на Васил Левски в Канада. В китното българско село е разположено ателието и производствената база на инж. Тодор Ганарев и инж. Радиана Дервенска, ангажирани с творческата и практическа реализация на бронзовия бюст на Апостола на свободата.

На 16 юли 2017 г. при Българската източноправославна църква „Св. Димитър” в Брамптън се проведе тържествена церемония – първа копка по изграждането на мемориала на Васил Левски. Прорктът се осъществява от почетния консул на Република България в Мисисага Игнат Канев, настоятелството на Българската източно-православна църква „Св. Димитър” в Брамптън, с организационната подкрепа на Генералното консулство на Република България в Торонто с генерален консул Петър Крайчев.  

В знак на съпричастност към родолюбивите постъпки на българската общност в Канада инж. Дервенска връчи на г-н Крайчев бронзова статуетка на великия български поет и революционер Христо Ботев, която ще бъде изложена в приемната на Генералното консулство на Република България в Торонто, Канада.

Видео - посещение в ателието и производствената база

с. Овощник, община Казанлък, България, 1 август 2017 г.

ПЪРВИ ПАМЕТНИК НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ В КАНАДА

Първа копка - БИПЦ "Св. Димитър", Брамптън - 16 юли 2017 г. 

На 16 юли 2017 г. при Българската източноправославна църква „Св. Димитър” в Брамптън се проведе тържествена церемония – първа копка по изграждането на паметник на Апостола на свободата Васил Левски в Канада. Празничната церемония бе посветена на 180-ата годишнина от рождението на Апостола, която честваме на 18 юли 2017 г. Инициативата е на почетния консул на Република България в Мисисага г-н Игнат Канев и настоятелството на Българската източно-православна църква „Св. Димитър” в Брамптън. Със спомоществователството и организационната подкрепа на Генералното консулство на Република България в Торонто с генерален консул Петър Крайчев паметникът – вдъхновен от класическия лик на Апостола, познат на поколения българи – ще бъде изграден в прилежащите на БИПЦ „Св. Димитър” площи. С подкрепата на Министерството на образованието и науката в храма функционира българското неделно училище „Канев“ с директор г-жа Стамена Димова, както и българският фолклорен ансамбъл "Димитровче" с ръководител г-н Димитър Минков.

Видео - първа копка - паметник на Васил Левски в Канада

16 юли 2017 г. - БИПЦ "Св. Димитър", Брамптън

Множество българи и гости, официални лица, представители на карловското землячество, средствата за масовото осведомяване и много други уважиха церемонията. В приветственото си слово почетният консул г-н Игнат Канев благодари на всички, отзовали се на поканата за тържествената церемония. „Това е много исторически ден,“ каза г-н Канев и допълни: „Радвам се, че решихме да поставим този паметник тук, тъй като държава без история и герои няма!...Важно е да помним, че България ще бъде винаги България и ние сме винаги зад нея, където и да сме.“

 

В споделения стремеж на българската общност и институции да работят съвместно за утвърждаване и разширяване на българското културно-историческо пространство в Канада генералният консул в Торонто г-н Петър Крайчев връчи на г‑н Игнат Канев паметна плоча с надпис „Днес, 16 юли 2017 г., на това място при Българската източноправославна църква „Св. Димитър” в Брамптън, Канада, бе направена първа копка по изграждането на паметник на Апостола на свободата Васил Левски”. С поставянето на церемониалния знак на мястото на първата копка официално бе дадено началото по изграждане на монумента. На свой ред г-н Канев благодари с думите: „Това наистина е свещен подарък не само за мен, но за всички тук. Благодаря много на Вас и на българското правителство...„.

Кулминационен момент в церемонията бе представянето на поздравителни адреси от Президента на Република България г-н Румен Радев; заместник министър-председателя и министър на външните работи г-жа Екатерина Захариева; Общобългарския комитет „Васил Левски“ с председател г-н Васил Василев.

„Приемете моите поздрави и подкрепа за инициативата да изградите паметник на Васил Левски в Торонто. Делото за изграждане на паметник на Апостола на свободата е достоен влог, който българската общност в Канада и представителите на българските институции имат към опазване на паметта за великия син на България”, заявява Президентът Радев в приветствието си и допълва: „С Левски винаги преоткриваме и стремежа, и способностите си да сме единни. Вярвам, че ликът на героя ще закриля това единство и ще поддържа жива силата на българщината за Вас и Вашите деца, скъпи сънародници в Канада. На паметника, който започвате да градите, всяко поставено цвете ще напомня, че народът ни тачи своите герои и пази заветите на Апостола на своята свобода. Пожелавам успех на родолюбивото начинание и на достойните личности, които показват, че силата на България е навсякъде, където има истински българи.”  

В обръщението си заместник министър-председателят и министър на външните работи на Република България г-жа Екатерина Захариева заявява: „За мен е особена чест да се обърна към всички Вас и да отправя най-искрените си поздравления за направената първа стъпка към осъществяването на една толкова значима и будеща възхищение инициатива – изграждането на бюст-паметник на Апостола на свободата Васил Левски”. Министър Захариева изразява „…своята почит и благодарност към инициаторите на това родолюбиво начинание – почетният консул на Република България в Мисисага г-н Игнат Канев и настоятелството на Българската източноправославна църква „Св. Димитър” в Брамптън с председател г-жа Цветанка Христоскова, както и към всички Вас, които направихте неговото осъществяване възможно. Със своето присъствие тук днес Вие превръщате датата 16 юли в празник на цялата българска общност.” В заключение заместник министър-председателят г-жа Захариева пише: „Днешният ден е Ваш. Със свои собствени сили Вие поставихте началото на нещо наистина забележително и достойно за уважение. Показахте на какво сте способни, когато работите заедно, като една общност и изпълнихте с гордост сърцата на цял един народ. …”

 

Общобългарският комитет „Васил Левски“: „Изключително съм радостен да науча за родолюбивата инициатива да се изгради паметник на Васил Левски в района на Торонто, където е съсредоточена и най-голямата българска общност в Канада,“ пише г-н Василев и допълва: „Вие и нашите сънародници, подкрепили този проект, вършите едно истински родолюбиво дело и Ви моля да приемете най-сърдечни поздравления от мое име и това на цялото ръководство на Общобългарския комитет „Васил Левски“…С пожелание винаги да носите България и заветите на Апостола в сърцето си, Ви уверявам, че в този тържествен момент ние сме с Вас. Благодарим Ви и ще Ви подкрепяме във всички родолюбиви начинания, разнасящи славата на Родината и нейните герои по целия свят.“

Пълните текстове на поздравителните адреси можете да намерите тук:

Поздравителни адреси - пълен текст:

Н. Пр. г-н Румен Радев, Президент на Република България

Г-жа Екатерина Захариева, заместник министър-председател и министър на външните работи на Република България

Г-н Васил Василев, председател на Общобългарски комитет "Васил Левски"

Генералното консулство на Република България в Торонто бе представлявано от генералния консул г-н Петър Крайчев и г-жа Десислава Атанасова, консул. Г-н Крайчев изрази признателност към г-н Канев, към настоятелството на БИПЦ „Св. Димитър“ в Брамптън и множеството съмишленици и спомоществователи на проекта с думите: „Благодаря на всеки един от Вас, който днес е не само свидетел, а непосредствен участник в тази историческа мисия. Мисия с непреходна стойност, основополагащо значение и свята символика не само за българската общност в Канада, но също за България и целия български народ.“ В официалната част на събитието участие взеха д-р Константин Вълчев, и г-н Александър Ковачев, които са сред основателите на храма; отец Валери Шумаров, който благослови начинанието и освети церемонията; възпитаниците на неделното училище „Канев“ г-ца Симон Бошнаков и г-ца Мишел Новакова, които изнесоха художествено-литературен рецитал, посветен на Апостола. По инициатива на г-жа Дора Чаушева, директор на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово, г-н Илия Илиев, син на покойния проф. Иван Стоянов, бивш ректор на Великотърновския университет и председател на фондация „Васил Левски“, дари на храма и участниците в празничния ден илюстровани издания и книги за Апостола.

 

Г-н Канев благодари за поздравителните адреси и изрази увереност, че Президентът Радев ще води България към много победи, от които страната има голяма нужда, особено икономически и политически. Почетният консул в Мисисага благодари на българския президент за отделеното време и внимание, както и за изказаните патриотични думи. В словото си д‑р Вълчев сподели, че е щастлив да присъства на „тържеството, което е изключително важно за българския народ и за българите в Торонто и Онтарио. Благодарение на идеята на г-н Игнат Канев и от страна на консулството в лицето на генералния консул Петър Крайчев, тази идея скоро ще бъде осъществена и ще имаме единствения паметник в цяла Канада на един българин, който от деца сме изучавали в историята и неговия принос за свободата на българския народ от турско робство. Въпреки  че сме в чужбина, ние не сме прекъснали връзката си с Родината. …Родината си е Родина за всички нас и ние трябва да сме готови също да помогнем на нашата Родина с каквото можем. Връзката става все по-добра между българското правителство и българите в чужбина. … Нека пак да се срещнем тук, когато паметникът е готов, за неговото освещаване.“

 

Високо оценена и възторжено посрещната от всички участници бе подкрепата на Президента на Република България г-н Румен Радев, министъра на външните работи г-жа Екатерина Захариева и Общобългарския комитет „Васил Левски“. На фона на десетките родолюбиви структури на българската общност в Канада, българите в северноамериканската страна изграждат своя първи паметник на Апостола. Проектът придобива все по-реални очертания благодарение на инициативността на почетния консул г-н Игнат Канев, членовете на настоятелството на БИПЦ „Св. Димитър” в Брамптън и Генералното консулство в Торонто; самоотвержената подкрепа на българските институции и многото ангажирани в процеса наши сънародници и структури в България и Канада, сред които г‑жа Дора Чаушева; г-н Максим Божилов, издател на в. „Български хоризонти” и медиен партньор; инж. Тодор Ганарев и инж. Радиана Дервенска; представителите на карловското землячество в Торонто, сред които г-н Красимир Табаков, и много други съмишленици, дарители и спомоществователи.