ОТКРИВАНЕ НА ПЪРВИЯ ПАМЕТНИК НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА ВАСИЛ ЛЕВСКИ В КАНАДА 

---

29 октомври 2017 г., неделя

БИПЦ "Св. Димитър", Брамптън

В И Д Е О

Церемония по откриване на първия паметник

на Апостола на свободата Васил Левски в Канада 

---

29 октомври 2017 г., неделя

БИПЦ "Св. Димитър", Брамптън

На 29 октомври 2017 г. в Българската източноправославна църква „Св. Димитър” в Брамптън бе открит първият паметник на Апостола на свободата Васил Левски в Канада. Проектът се осъществи от почетния консул на Република България в Мисисага г-н Игнат Канев; настоятелството на БИПЦ „Св. Димитър” в Брамптън с председател г-жа Цветанка Христоскова; с организационната подкрепа и координация от страна на генералния консул на Република България в Торонто г-н Петър Крайчев; дарения и спомоществователство от редица наши сънародници и сдружения на българската общност както в Канада, така и в България.

Участие в празничната церемония взеха домакинът и почетен консул на Република България в Мисисага г-н Игнат Канев и г-жа Димитрина Канева; генералният консул в Торонто г-н Петър Крайчев;  временно управляващият посолството в Отава г-жа Светлана Стойчева-Етрополски; завеждащият консулската служба в ГК-Торонто г-жа Десислава Атанасова; почетният председател на БИПЦ „Св. Димитър“ д-р Константин Вълчев; членове на настоятелството с председател г-жа Цветанка Христоскова; отец Валери Шумаров; фолклорният ансамбъл „Димитровче“ с ръководител г-н Димитър Минков; възпитаници на неделното училище „Канев“ с директор г-жа Стамена Димова; стотици българи, енориаши, спомоществователи, представители на карловското землячество, средства за масово осведомяване и др. От името на храма г-жа Христоскова връчи сертификати на дарителите за изграждане на паметника – сътворен в ателието на инж. Тодор Ганарев и инж. Радиана Дервенска в България – сред които и първият дарител и член на църковната община „Св. Димитър“ г-н Марин Балинов от Манитоба.

В посрещнат възторжено поздравителен адрес до българската общност по повод тържественото събитие Президентът на Република България г-н Румен Радев заявява: „За мен е чест да се обърна към Вас и да Ви поздравя с откриването на паметника на Васил Левски в Торонто! Щастлив съм, че родолюбивата българска общност, благодарение на своята енергия и отдаденост, доведе тази толкова българска инициатива до успешен завършек. Паметникът е ярък символ на това, че там, където се пази жив споменът за личността и делото на този велик българин, където има човещина и патриотизъм, Апостолът винаги ще живее в сърцата. Васил Левски е заветът и посоката, която всички българи трябва да следваме, независимо от това в коя точка на света се намираме. Нека винаги да помним, че най-трайният паметник на Апостола е в народното съзнание и следването на неговите завети. Бъдете здрави!" 

Приветствени слова поднесоха почетният консул г-н Игнат Канев; генералният консул г-н Петър Крайчев; временно управляващият посолството на Република България в Отава г-жа Светлана Стойчева-Етрополски; д-р Константин Вълчев, почетен председател на БИПЦ „Св. Димитър“ в Брамптън; г-жа Цветанка Христоскова, председател на настоятелството на храма. След изпълнение на химните на Република България и Канада паметникът бе тържествено открит. Освещаването на монумента бе извършено от енорийския свещеник отец Валери Шумаров. В знак на признателност към Апостола и в израз на почит към паметта му бяха положени венци и цветя. Церемонията завърши с културна програма в изпълнение на танцовия ансамбъл „Димитровче“ и рецитал на г-ца Мишел Новакова и г-ца Симон Бошнакова от неделното училище „Канев“ при БИПЦ „Св. Димитър“.

Отчетен бе приносът и бе изразена благодарност към множеството институции, организации, сдружения, физически и юридически лица в България и Канада, допринесли за изграждането на паметника на Апостола на свободата, сред които:

  • Почетният консул г-н Игнат Канев, г-жа Димитрина Канева, настоятелството на БИПЦ „Св. Димитър“ с председател Цветанка Христоскова и отец Валери Шумаров; генералният консул г-н Петър Крайчев и ГК-Торонто за организационната и координационна роля по проекта;

  • Институционалната подкрепа от Президента на Република България г-н Румен Радев, българското правителство с министър-председател г-н Бойко Борисов и министъра на външните работи г-жа Екатерина Захариева;

  • Министерството на външните работи и дирекция „Америка“ с директор г-н Чавдар Жечев, Министерството на културата и др.;

  • Г-жа Дора Чаушева, директор на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово, с помощта на която през април 2017 г. бе изготвена концепцията за изграждане на монумента;

  • инж. Тодор Ганарев и инж. Радиана Дервенска, които създадоха специално за българите в Канада уникално произведение на изкуството с висока културно-историческа и художествена стойност;

  • Логистичният партньор на инициативата DHL Експрес България с изпълнителен директор г-н Румен Иванов и оперативен координатор по логистиката г-н Георги Стоев.

  • Инженерно-техническата група на място в Канада с ръководител г-н Георги Николов;

  • Всички българи, доброжелатели и дарители в България и Канада, както и медийният партньор в. „Български хоризонти“, които допринесоха за успешната реализация на този исторически проект.

ПОКАНА - ОТКРИВАНЕ

Първи паметник на Апостола на свободата Васил Левски в Канада 

12:00 ч. на 29 октомври 2017 г., неделя

БИПЦ "Св. Димитър", Брамптън

На 19 октомври 2017 г. бронзовият бюст на Васил Левски бе доставен в Генералното консулство на Република България в Торонто от DHL Експрес България, логистичен партньор на инициативата за изграждане на този първи в Канада български паметник.

Проектът се осъществява от почетния консул на Република България в Мисисага Игнат Канев, настоятелството на Българската източно-православна църква „Св. Димитър” в Брамптън, с организационната подкрепа на генералния консул Петър Крайчев. Множество българи и структури на българската общност в Канада се присъединиха към родолюбивото начинание в качеството си на дарители и спомоществователи.

Паметникът, изработен в България от инж. Тодор Ганарев и инж. Радиана Дервенска, пропътува 7855 км от Родината до Торонто и предстои да бъде тържествено открит на храмовия празник на БИПЦ „Св. Димитър“ в Брамптън на 29 октомври 2017 г., неделя.

---

Почетният консул на Република България в Мисисага Игнат Канев 

-

Генералният консул на Република България в Торонто Петър Крайчев 

-

Почетният председател д-р Константин Вълчев и Настоятелството на БИПЦ "Св. Димитър" в Брамптън с председател Цветанка Христоскова

-

най-учтиво Ви канят

-

на церемония по откриване на първия паметник на Апостола на свободата Васил Левски в Канада

 

Дата и час: 12:00 ч. на 29 октомври 2017 г., неделя

Място: БИПЦ "Св. Димитър", Брамптън

1555 Steeles Ave W, Brampton, ON L6Y 5J9

ПАМЕТНИК НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ В КАНАДА

Посещение в ателието и производствената база - с. Овощник, община Казанлък, България, 1 август 2017 г. 

На 1 август 2017 г. генералният консул на Република България в Торонто Петър Крайчев посети с. Овощник, община Казанлък, във връзка с инициативата за изграждане на паметник на Васил Левски в Канада. В китното българско село е разположено ателието и производствената база на инж. Тодор Ганарев и инж. Радиана Дервенска, ангажирани с творческата и практическа реализация на бронзовия бюст на Апостола на свободата.

На 16 юли 2017 г. при Българската източноправославна църква „Св. Димитър” в Брамптън се проведе тържествена церемония – първа копка по изграждането на мемориала на Васил Левски. Прорктът се осъществява от почетния консул на Република България в Мисисага Игнат Канев, настоятелството на Българската източно-православна църква „Св. Димитър” в Брамптън, с организационната подкрепа на Генералното консулство на Република България в Торонто с генерален консул Петър Крайчев.  

В знак на съпричастност към родолюбивите постъпки на българската общност в Канада инж. Дервенска връчи на г-н Крайчев бронзова статуетка на великия български поет и революционер Христо Ботев, която ще бъде изложена в приемната на Генералното консулство на Република България в Торонто, Канада.

Видео - посещение в ателието и производствената база

с. Овощник, община Казанлък, България, 1 август 2017 г.

ПЪРВИ ПАМЕТНИК НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ В КАНАДА

Първа копка - БИПЦ "Св. Димитър", Брамптън - 16 юли 2017 г. 

На 16 юли 2017 г. при Българската източноправославна църква „Св. Димитър” в Брамптън се проведе тържествена церемония – първа копка по изграждането на паметник на Апостола на свободата Васил Левски в Канада. Празничната церемония бе посветена на 180-ата годишнина от рождението на Апостола, която честваме на 18 юли 2017 г. Инициативата е на почетния консул на Република България в Мисисага г-н Игнат Канев и настоятелството на Българската източно-православна църква „Св. Димитър” в Брамптън. Със спомоществователството и организационната подкрепа на Генералното консулство на Република България в Торонто с генерален консул Петър Крайчев паметникът – вдъхновен от класическия лик на Апостола, познат на поколения българи – ще бъде изграден в прилежащите на БИПЦ „Св. Димитър” площи. С подкрепата на Министерството на образованието и науката в храма функционира българското неделно училище „Канев“ с директор г-жа Стамена Димова, както и българският фолклорен ансамбъл "Димитровче" с ръководител г-н Димитър Минков.

Видео - първа копка - паметник на Васил Левски в Канада

16 юли 2017 г. - БИПЦ "Св. Димитър", Брамптън

Множество българи и гости, официални лица, представители на карловското землячество, средствата за масовото осведомяване и много други уважиха церемонията. В приветственото си слово почетният консул г-н Игнат Канев благодари на всички, отзовали се на поканата за тържествената церемония. „Това е много исторически ден,“ каза г-н Канев и допълни: „Радвам се, че решихме да поставим този паметник тук, тъй като държава без история и герои няма!...Важно е да помним, че България ще бъде винаги България и ние сме винаги зад нея, където и да сме.“

 

В споделения стремеж на българската общност и институции да работят съвместно за утвърждаване и разширяване на българското културно-историческо пространство в Канада генералният консул в Торонто г-н Петър Крайчев връчи на г‑н Игнат Канев паметна плоча с надпис „Днес, 16 юли 2017 г., на това място при Българската източноправославна църква „Св. Димитър” в Брамптън, Канада, бе направена първа копка по изграждането на паметник на Апостола на свободата Васил Левски”. С поставянето на церемониалния знак на мястото на първата копка официално бе дадено началото по изграждане на монумента. На свой ред г-н Канев благодари с думите: „Това наистина е свещен подарък не само за мен, но за всички тук. Благодаря много на Вас и на българското правителство...„.

Кулминационен момент в церемонията бе представянето на поздравителни адреси от Президента на Република България г-н Румен Радев; заместник министър-председателя и министър на външните работи г-жа Екатерина Захариева; Общобългарския комитет „Васил Левски“ с председател г-н Васил Василев.

„Приемете моите поздрави и подкрепа за инициативата да изградите паметник на Васил Левски в Торонто. Делото за изграждане на паметник на Апостола на свободата е достоен влог, който българската общност в Канада и представителите на българските институции имат към опазване на паметта за великия син на България”, заявява Президентът Радев в приветствието си и допълва: „С Левски винаги преоткриваме и стремежа, и способностите си да сме единни. Вярвам, че ликът на героя ще закриля това единство и ще поддържа жива силата на българщината за Вас и Вашите деца, скъпи сънародници в Канада. На паметника, който започвате да градите, всяко поставено цвете ще напомня, че народът ни тачи своите герои и пази заветите на Апостола на своята свобода. Пожелавам успех на родолюбивото начинание и на достойните личности, които показват, че силата на България е навсякъде, където има истински българи.”  

В обръщението си заместник министър-председателят и министър на външните работи на Република България г-жа Екатерина Захариева заявява: „За мен е особена чест да се обърна към всички Вас и да отправя най-искрените си поздравления за направената първа стъпка към осъществяването на една толкова значима и будеща възхищение инициатива – изграждането на бюст-паметник на Апостола на свободата Васил Левски”. Министър Захариева изразява „…своята почит и благодарност към инициаторите на това родолюбиво начинание – почетният консул на Република България в Мисисага г-н Игнат Канев и настоятелството на Българската източноправославна църква „Св. Димитър” в Брамптън с председател г-жа Цветанка Христоскова, както и към всички Вас, които направихте неговото осъществяване възможно. Със своето присъствие тук днес Вие превръщате датата 16 юли в празник на цялата българска общност.” В заключение заместник министър-председателят г-жа Захариева пише: „Днешният ден е Ваш. Със свои собствени сили Вие поставихте началото на нещо наистина забележително и достойно за уважение. Показахте на какво сте способни, когато работите заедно, като една общност и изпълнихте с гордост сърцата на цял един народ. …”

 

Общобългарският комитет „Васил Левски“: „Изключително съм радостен да науча за родолюбивата инициатива да се изгради паметник на Васил Левски в района на Торонто, където е съсредоточена и най-голямата българска общност в Канада,“ пише г-н Василев и допълва: „Вие и нашите сънародници, подкрепили този проект, вършите едно истински родолюбиво дело и Ви моля да приемете най-сърдечни поздравления от мое име и това на цялото ръководство на Общобългарския комитет „Васил Левски“…С пожелание винаги да носите България и заветите на Апостола в сърцето си, Ви уверявам, че в този тържествен момент ние сме с Вас. Благодарим Ви и ще Ви подкрепяме във всички родолюбиви начинания, разнасящи славата на Родината и нейните герои по целия свят.“

Пълните текстове на поздравителните адреси можете да намерите тук:

Поздравителни адреси - пълен текст:

Н. Пр. г-н Румен Радев, Президент на Република България

Г-жа Екатерина Захариева, заместник министър-председател и министър на външните работи на Република България

Г-н Васил Василев, председател на Общобългарски комитет "Васил Левски"

Генералното консулство на Република България в Торонто бе представлявано от генералния консул г-н Петър Крайчев и г-жа Десислава Атанасова, консул. Г-н Крайчев изрази признателност към г-н Канев, към настоятелството на БИПЦ „Св. Димитър“ в Брамптън и множеството съмишленици и спомоществователи на проекта с думите: „Благодаря на всеки един от Вас, който днес е не само свидетел, а непосредствен участник в тази историческа мисия. Мисия с непреходна стойност, основополагащо значение и свята символика не само за българската общност в Канада, но също за България и целия български народ.“ В официалната част на събитието участие взеха д-р Константин Вълчев, и г-н Александър Ковачев, които са сред основателите на храма; отец Валери Шумаров, който благослови начинанието и освети церемонията; възпитаниците на неделното училище „Канев“ г-ца Симон Бошнаков и г-ца Мишел Новакова, които изнесоха художествено-литературен рецитал, посветен на Апостола. По инициатива на г-жа Дора Чаушева, директор на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово, г-н Илия Илиев, син на покойния проф. Иван Стоянов, бивш ректор на Великотърновския университет и председател на фондация „Васил Левски“, дари на храма и участниците в празничния ден илюстровани издания и книги за Апостола.

 

Г-н Канев благодари за поздравителните адреси и изрази увереност, че Президентът Радев ще води България към много победи, от които страната има голяма нужда, особено икономически и политически. Почетният консул в Мисисага благодари на българския президент за отделеното време и внимание, както и за изказаните патриотични думи. В словото си д‑р Вълчев сподели, че е щастлив да присъства на „тържеството, което е изключително важно за българския народ и за българите в Торонто и Онтарио. Благодарение на идеята на г-н Игнат Канев и от страна на консулството в лицето на генералния консул Петър Крайчев, тази идея скоро ще бъде осъществена и ще имаме единствения паметник в цяла Канада на един българин, който от деца сме изучавали в историята и неговия принос за свободата на българския народ от турско робство. Въпреки  че сме в чужбина, ние не сме прекъснали връзката си с Родината. …Родината си е Родина за всички нас и ние трябва да сме готови също да помогнем на нашата Родина с каквото можем. Връзката става все по-добра между българското правителство и българите в чужбина. … Нека пак да се срещнем тук, когато паметникът е готов, за неговото освещаване.“

 

Високо оценена и възторжено посрещната от всички участници бе подкрепата на Президента на Република България г-н Румен Радев, министъра на външните работи г-жа Екатерина Захариева и Общобългарския комитет „Васил Левски“. На фона на десетките родолюбиви структури на българската общност в Канада, българите в северноамериканската страна изграждат своя първи паметник на Апостола. Проектът придобива все по-реални очертания благодарение на инициативността на почетния консул г-н Игнат Канев, членовете на настоятелството на БИПЦ „Св. Димитър” в Брамптън и Генералното консулство в Торонто; самоотвержената подкрепа на българските институции и многото ангажирани в процеса наши сънародници и структури в България и Канада, сред които г‑жа Дора Чаушева; г-н Максим Божилов, издател на в. „Български хоризонти” и медиен партньор; инж. Тодор Ганарев и инж. Радиана Дервенска; представителите на карловското землячество в Торонто, сред които г-н Красимир Табаков, и много други съмишленици, дарители и спомоществователи.

Text, photos, video: © Consulate General of the Republic of Bulgaria in Toronto, Canada 

Consulate General of the Republic of Bulgaria in

Toronto,Canada

65 Overlea Blvd., Suite 230

Toronto, ON M4H 1P1

2016 by Consulate General Of the Republic of Bulgaria in Toronto - PGK - Proudly created to serve the Bulgarian communities home and abroad.