top of page

ОТКРИВАНЕ НА ПЪРВИЯ ПАМЕТНИК НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА ВАСИЛ ЛЕВСКИ В КАНАДА 

---

29 октомври 2017 г., неделя

БИПЦ "Св. Димитър", Брамптън

В И Д Е О

Церемония по откриване на първия паметник

на Апостола на свободата Васил Левски в Канада 

---

29 октомври 2017 г., неделя

БИПЦ "Св. Димитър", Брамптън

На 29 октомври 2017 г. в Българската източноправославна църква „Св. Димитър” в Брамптън бе открит първият паметник на Апостола на свободата Васил Левски в Канада. Проектът се осъществи от почетния консул на Република България в Мисисага г-н Игнат Канев; настоятелството на БИПЦ „Св. Димитър” в Брамптън с председател г-жа Цветанка Христоскова; с организационната подкрепа и координация от страна на генералния консул на Република България в Торонто г-н Петър Крайчев; дарения и спомоществователство от редица наши сънародници и сдружения на българската общност както в Канада, така и в България.

Участие в празничната церемония взеха домакинът и почетен консул на Република България в Мисисага г-н Игнат Канев и г-жа Димитрина Канева; генералният консул в Торонто г-н Петър Крайчев;  временно управляващият посолството в Отава г-жа Светлана Стойчева-Етрополски; завеждащият консулската служба в ГК-Торонто г-жа Десислава Атанасова; почетният председател на БИПЦ „Св. Димитър“ д-р Константин Вълчев; членове на настоятелството с председател г-жа Цветанка Христоскова; отец Валери Шумаров; фолклорният ансамбъл „Димитровче“ с ръководител г-н Димитър Минков; възпитаници на неделното училище „Канев“ с директор г-жа Стамена Димова; стотици българи, енориаши, спомоществователи, представители на карловското землячество, средства за масово осведомяване и др. От името на храма г-жа Христоскова връчи сертификати на дарителите за изграждане на паметника – сътворен в ателието на инж. Тодор Ганарев и инж. Радиана Дервенска в България – сред които и първият дарител и член на църковната община „Св. Димитър“ г-н Марин Балинов от Манитоба.

В посрещнат възторжено поздравителен адрес до българската общност по повод тържественото събитие Президентът на Република България г-н Румен Радев заявява: „За мен е чест да се обърна към Вас и да Ви поздравя с откриването на паметника на Васил Левски в Торонто! Щастлив съм, че родолюбивата българска общност, благодарение на своята енергия и отдаденост, доведе тази толкова българска инициатива до успешен завършек. Паметникът е ярък символ на това, че там, където се пази жив споменът за личността и делото на този велик българин, където има човещина и патриотизъм, Апостолът винаги ще живее в сърцата. Васил Левски е заветът и посоката, която всички българи трябва да следваме, независимо от това в коя точка на света се намираме. Нека винаги да помним, че най-трайният паметник на Апостола е в народното съзнание и следването на неговите завети. Бъдете здрави!" 

Приветствени слова поднесоха почетният консул г-н Игнат Канев; генералният консул г-н Петър Крайчев; временно управляващият посолството на Република България в Отава г-жа Светлана Стойчева-Етрополски; д-р Константин Вълчев, почетен председател на БИПЦ „Св. Димитър“ в Брамптън; г-жа Цветанка Христоскова, председател на настоятелството на храма. След изпълнение на химните на Република България и Канада паметникът бе тържествено открит. Освещаването на монумента бе извършено от енорийския свещеник отец Валери Шумаров. В знак на признателност към Апостола и в израз на почит към паметта му бяха положени венци и цветя. Церемонията завърши с културна програма в изпълнение на танцовия ансамбъл „Димитровче“ и рецитал на г-ца Мишел Новакова и г-ца Симон Бошнакова от неделното училище „Канев“ при БИПЦ „Св. Димитър“.

Отчетен бе приносът и бе изразена благодарност към множеството институции, организации, сдружения, физически и юридически лица в България и Канада, допринесли за изграждането на паметника на Апостола на свободата, сред които:

  • Почетният консул г-н Игнат Канев, г-жа Димитрина Канева, настоятелството на БИПЦ „Св. Димитър“ с председател Цветанка Христоскова и отец Валери Шумаров; генералният консул г-н Петър Крайчев и ГК-Торонто за организационната и координационна роля по проекта;

  • Институционалната подкрепа от Президента на Република България г-н Румен Радев, българското правителство с министър-председател г-н Бойко Борисов и министъра на външните работи г-жа Екатерина Захариева;

  • Министерството на външните работи и дирекция „Америка“ с директор г-н Чавдар Жечев, Министерството на културата и др.;

  • Г-жа Дора Чаушева, директор на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово, с помощта на която през април 2017 г. бе изготвена концепцията за изграждане на монумента;

  • инж. Тодор Ганарев и инж. Радиана Дервенска, които създадоха специално за българите в Канада уникално произведение на изкуството с висока културно-историческа и художествена стойност;

  • Логистичният партньор на инициативата DHL Експрес България с изпълнителен директор г-н Румен Иванов и оперативен координатор по логистиката г-н Георги Стоев.

  • Инженерно-техническата група на място в Канада с ръководител г-н Георги Николов;

  • Всички българи, доброжелатели и дарители в България и Канада, както и медийният партньор в. „Български хоризонти“, които допринесоха за успешната реализация на този исторически проект.

ПОКАНА - ОТКРИВАНЕ

Първи паметник на Апостола на свободата Васил Левски в Канада 

12:00 ч. на 29 октомври 2017 г., неделя

БИПЦ "Св. Димитър", Брамптън

На 19 октомври 2017 г. бронзовият бюст на Васил Левски бе доставен в Генералното консулство на Република България в Торонто от DHL Експрес България, логистичен партньор на инициативата за изграждане на този първи в Канада български паметник.

Проектът се осъществява от почетния консул на Република България в Мисисага Игнат Канев, настоятелството на Българската източно-православна църква „Св. Димитър” в Брамптън, с организационната подкрепа на генералния консул Петър Крайчев. Множество българи и структури на българската общност в Канада се присъединиха към родолюбивото начинание в качеството си на дарители и спомоществователи.

Паметникът, изработен в България от инж. Тодор Ганарев и инж. Радиана Дервенска, пропътува 7855 км от Родината до Торонто и предстои да бъде тържествено открит на храмовия празник на БИПЦ „Св. Димитър“ в Брамптън на 29 октомври 2017 г., неделя.

---

Почетният консул на Република България в Мисисага Игнат Канев 

-

Генералният консул на Република България в Торонто Петър Крайчев 

-

Почетният председател д-р Константин Вълчев и Настоятелството на БИПЦ "Св. Димитър" в Брамптън с председател Цветанка Христоскова

-

най-учтиво Ви канят

-

на церемония по откриване на първия паметник на Апостола на свободата Васил Левски в Канада

 

Дата и час: 12:00 ч. на 29 октомври 2017 г., неделя

Място: БИПЦ "Св. Димитър", Брамптън

1555 Steeles Ave W, Brampton, ON L6Y 5J9

ПАМЕТНИК НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ В КАНАДА

Посещение в ателието и производствената база - с. Овощник, община Казанлък, България, 1 август 2017 г. 

На 1 август 2017 г. генералният консул на Република България в Торонто Петър Крайчев посети с. Овощник, община Казанлък, във връзка с инициативата за изграждане на паметник на Васил Левски в Канада. В китното българско село е разположено ателието и производствената база на инж. Тодор Ганарев и инж. Радиана Дервенска, ангажирани с творческата и практическа реализация на бронзовия бюст на Апостола на свободата.

На 16 юли 2017 г. при Българската източноправославна църква „Св. Димитър” в Брамптън се проведе тържествена церемония – първа копка по изграждането на мемориала на Васил Левски. Прорктът се осъществява от почетния консул на Република България в Мисисага Игнат Канев, настоятелството на Българската източно-православна църква „Св. Димитър” в Брамптън, с организационната подкрепа на Генералното консулство на Република България в Торонто с генерален консул Петър Крайчев.  

В знак на съпричастност към родолюбивите постъпки на българската общност в Канада инж. Дервенска връчи на г-н Крайчев бронзова статуетка на великия български поет и революционер Христо Ботев, която ще бъде изложена в приемната на Генералното консулство на Република България в Торонто, Канада.

Видео - посещение в ателието и производствената база

с. Овощник, община Казанлък, България, 1 август 2017 г.

ПЪРВИ ПАМЕТНИК НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ В КАНАДА

Първа копка - БИПЦ "Св. Димитър", Брамптън - 16 юли 2017 г.