top of page

Tържествен концерт по повод петата годишнина от основаването на Българската фолклорна група „Хайде на хорото” в Калгари

На 7 октомври 2017 г. в Studio Bell, National Music Centre в Калгари се проведе юбилеен концерт по повод петата годишнина от основаването на българската фолклорна група „Хайде на хорото” с ръководител г-н Георги Ангелов – десетки наши сънародници участват в един от най-популярните български фолклорни състави в Канада, основан през 2012 г. от г-н Рос Бенов, г-жа Емилия Цанева, г-жа Нуша Дюлгеров и г-жа Надя Василковска. Гости на тържественото събитие бяха г-н Димитър Минков и г-жа Мария Димитрова от фолклорния ансамбъл „Димитровче” в Торонто; г-н Станислав Иванов и г-жа Росица Иванова от фолклорния състав „Елит” в Тампа; както и певицата Нели Петкова, специален гост.

 

По повод годишнината си ансамбълът „Хайде на хорото” бе удостоен с грамота от Държавната агенция за българите в чужбина с председател г-н Петър Харалампиев. Отличието бе присъдено за „всеотдайна родолюбива дейност сред сънародниците ни в Канада, за организирането на инициативи, посветени на съхраняването и популяризирането на българската танцова култура и по случай неговата 5-годишна активна дейност”.

 

В поздравителния си адрес към „Хайде на хорото” генералният консул на Република България в Торонто г-н Петър Крайчев изрази надежда, че радетелите на българските фолклорни традиции от ансамбъла „ще продължат да възпитават в идните поколения българи любов към Родината, българската музика и фолклорно изкуство. Нека магията на творческото Ви присъствие продължава да сплотява българска общност в Канада, както и да запленява все по-широка канадска аудитория с красотата и очарованието на българския фолклор.”

Снимки: Българска фолклорна група "Хайде на хорото"

bottom of page