Tържествен концерт по повод петата годишнина от основаването на Българската фолклорна група „Хайде на хорото” в Калгари

На 7 октомври 2017 г. в Studio Bell, National Music Centre в Калгари се проведе юбилеен концерт по повод петата годишнина от основаването на българската фолклорна група „Хайде на хорото” с ръководител г-н Георги Ангелов – десетки наши сънародници участват в един от най-популярните български фолклорни състави в Канада, основан през 2012 г. от г-н Рос Бенов, г-жа Емилия Цанева, г-жа Нуша Дюлгеров и г-жа Надя Василковска. Гости на тържественото събитие бяха г-н Димитър Минков и г-жа Мария Димитрова от фолклорния ансамбъл „Димитровче” в Торонто; г-н Станислав Иванов и г-жа Росица Иванова от фолклорния състав „Елит” в Тампа; както и певицата Нели Петкова, специален гост.

 

По повод годишнината си ансамбълът „Хайде на хорото” бе удостоен с грамота от Държавната агенция за българите в чужбина с председател г-н Петър Харалампиев. Отличието бе присъдено за „всеотдайна родолюбива дейност сред сънародниците ни в Канада, за организирането на инициативи, посветени на съхраняването и популяризирането на българската танцова култура и по случай неговата 5-годишна активна дейност”.

 

В поздравителния си адрес към „Хайде на хорото” генералният консул на Република България в Торонто г-н Петър Крайчев изрази надежда, че радетелите на българските фолклорни традиции от ансамбъла „ще продължат да възпитават в идните поколения българи любов към Родината, българската музика и фолклорно изкуство. Нека магията на творческото Ви присъствие продължава да сплотява българска общност в Канада, както и да запленява все по-широка канадска аудитория с красотата и очарованието на българския фолклор.”

Снимки: Българска фолклорна група "Хайде на хорото"

Consulate General of the Republic of Bulgaria in

Toronto,Canada

65 Overlea Blvd., Suite 230

Toronto, ON M4H 1P1

2016 by Consulate General Of the Republic of Bulgaria in Toronto - PGK - Proudly created to serve the Bulgarian communities home and abroad.