top of page

Посещение на заместник-министъра на външните работи на Република България г-н Георг Георгиев в Торонто

В периода 3-4 декември 2017 г. заместник-министърът на външните работи на Република България г-н Георг Георгиев бе на работно посещение в Торонто за срещи с българската общност, консулския корпус и дипломатите от държавите членки на Европейския съюз, представители на утвърдени български културно-образователни и търговско-икономически структури, неправителствения сектор и др.

Работното посещение на зам.-министър Георгиев в най-големия канадски град се проведе в духа на отпадането на канадските визови ограничения за български граждани от 1 декември 2017 г.; предстоящото Българско ротационно председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г.; споделения и последователен стремеж на българските институции и общност зад граница за трайно утвърждаване и разширяване на българското етнокултурно, езиково и историческо пространство в Канада.

 

През първия ден от визитата си българският заместник-министър и водената от него делегация проведоха среща с българската общност при домакинството на Българския източноправославен храм „Св. Димитър“ в Брамптън. Зам.-министър Георгиев посети и функциониращото към храма Българско неделно училище „Канев“, което се ползва с подкрепа по сила на ПМС № 334 за българските неделни училища в чужбина. В заключителния етап на посещението си в църквата зам.-министърът положи венец пред първия български паметник в Канада – откритият на 29 октомври 2017 г. бронзов бюст на Апостола на свободата Васил Левски – разположен в прилежащите на БИПЦ „Св. Димитър“ площи. По-късно през същия ден зам.-министър Георг Георгиев се срещна със сънародниците ни и в Македоно-българския източноправославен катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ – най-старата църква в лоното на БПЦ в Торонто, чиито основи се полагат през август 1910 г., когато събрание от 200 души с говорител йеромонах Теофилакт слага началото на кампания за събиране на средства за построяване на храма. В катедралния храм занятия провежда и най-старото българско училище в града.

Теми от обществено-политическия живот в България, отпадането на канадските визи за български граждани, особеностите, при които се провеждат избори зад граница, възможностите за оказване на подкрепа на организации и сдружения на българската общност в Канада и други актуални въпроси бяха в основата на беседите на зам.-министър Георг Георгиев с българската общност.

В неделния ден г-н Георг Георгиев посети и един от трите филиала на Центъра за българско образование и култура „Родолюбие” в Торонто. В училището се преподават редица предмети по адаптираните програми за обучение в чужбина, в това число български език и литература. Организират се кръжоци и работилници по традиционна българска култура със спомоществователство по Националната програма „Роден език и култура зад граница“ на Министерството на образованието и науката на Република България.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Европейския съюз и Канада (CETA), възможностите за увеличаване на двустранния търговско-икономически обмен и насърчаването на преките канадски инвестиции у нас бяха в основата на работна среща на зам.-министър Георг Георгиев с ръководството и членове на Канадско-българската бизнес мрежа (CBBN). Регистрираната през 2014 г. в Торонто организация – известна като т.нар. Българска камара – обединява предприемачи от различни отрасли на икономиката с интерес към разширяване на икономическите връзки и увеличаване на търговията между Република България и Канада. Споделено бе мнението, че в условията на безвизово пътуване се разкриват качествено нови възможности в тази насока. Своеобразна първа стъпка в този процес бе проведеният на 7 ноември 2017 г. в София бизнес форум под наслов Why Canada? с участието на зам.-министър Георг Георгиев. Сред организаторите на събитието бе и CBBN.

На 4 декември 2017 г. – броени часове преди да отпътува за срещи с канадски представители на федерално равнище в Отава – зам.-министър Георг Георгиев разговаря с ръководителите на генералните консулства на държавите членки на Европейския съюз в Торонто. Приоритетите на Българското ротационно председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. бяха в основата на провелата се дискусия. Зам.-министър Георгиев представи акцентите за първите шест месеца на 2018 г., запозна се с особеностите на консулското сътрудничество в Торонто и дейността на генералните консули от ЕС, като изрази подкрепа за целенасочения им и резултатен подход за по-разпознаваемо присъствие на Съюза в съответните обширни консулски окръзи. В този смисъл българският зам.-министър подчерта, че единствено в дух на взаимност и споделени усилия Европейският съюз ще бъде в състояние да преодолее предизвикателствата, пред които е изправен както днес, така и в перспектива.

С призива и мотото на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. „Съединението прави силата“ завърши работното посещение на г-н Георг Георгиев в Торонто – първа визита на български заместник-министър на външните работи в града от няколко години насам.

Снимки: МВнР

bottom of page