Посолството на Република България в Отава

с тържествено откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС

На 11 януари 2018 г. посолството на Република България в Канада проведе мащабно събитие в зала „Жан Пиго” на общината на гр. Отава, в рамките на което временно управляващият Светлана Стойчева-Етрополски представи пред дипломатическия корпус, представители на канадското правителство, парламентаристи, бизнес и академични среди, тинк-танкове, журналисти, политически анализатори и ръководителите на българските организации в Канада приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС. В словото си тя пожела успех на канадското председателство на Г-7 и се спря накратко върху последните развития в отношенията между ЕС и Канада, като отбеляза значението на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) и Споразумението за стратегическо партньорство (СПА) и възможностите, които скорошното отпадане на визите за български и румънски граждани предоставя за увеличаване на контактите между хората от двете страни на океана и за установяване на нови делови връзки.

 

Речи изнесоха и генералният директор за Европа и Евразия в канадското външно министерство г-н Лий Сарти и посланикът на ЕС в Отава г-н Петерис Устубс. Генералният директор подчерта значимостта на отношенията между ЕС и Канада, благодари на България за подкрепата на СЕТА, отбеляза отпадането на визите за всички български граждани и задълбочаването на двустранното сътрудничество след посещението през декември на равнище зам.-министър на външните работи в Канада. От своя страна, посланикът на ЕС г-н Устубс очерта функциите и задачите на шестмесечните ротационни председателства, спомена за предстоящия дебат за новата Многогодишна финансова рамка, изброи някои от приоритетите на ЕС през следващите месеци и информира за предстоящата Стратегия за Западните Балкани през месец февруари. И двамата говорители пожелаха успех на България.


В рамките на събитието посолството организира изложба на фотографии от България и основни факти за страната ни и представи прожекция на видео-клип за председателството. Химните на България, Канада и ЕС бяха изпълнени на цигулка от българския музикант Ралица Чолакова. Приставащите бяха около 200 души.


Мероприятието бе последвано от прием с българска кухня и вина, след което присъстващите имаха възможност да се насладят на виртуозното изпълнение на музиканта Теодосий Спасов (квинтет). Концертът бе открит от г-жа Стойчева-Етрополски. Кратко приветствие поднесе и директорът на Българския фестивал на изкуствата и основен организатор на концерта Елица Йорданова. Концертът във величествена църква в близост до общината в центъра на Отава включи типична музика от няколко етнографски области в България, всяка от които със самобитен облик и колорит, с елементи на джаз. Публиката бе на крака и дълго аплодира музикантите. Чуждите гости бяха впечатлени от традиционното право хоро в края на програмата, в което се включиха представителите на българската общност. Инициативата на посолството продължи четири часа и бе уважена от кмета на канадската федерална столица Джим Уотсън.

Consulate General of the Republic of Bulgaria in

Toronto,Canada

65 Overlea Blvd., Suite 230

Toronto, ON M4H 1P1

2016 by Consulate General Of the Republic of Bulgaria in Toronto - PGK - Proudly created to serve the Bulgarian communities home and abroad.