top of page

Посолството на Република България в Отава

с тържествено откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС

На 11 януари 2018 г. посолството на Република България в Канада проведе мащабно събитие в зала „Жан Пиго” на общината на гр. Отава, в рамките на което временно управляващият Светлана Стойчева-Етрополски представи пред дипломатическия корпус, представители на канадското правителство, парламентаристи, бизнес и академични среди, тинк-танкове, журналисти, политически анализатори и ръководителите на българските организации в Канада приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС. В словото си тя пожела успех на канадското председателство на Г-7 и се спря накратко върху последните развития в отношенията между ЕС и Канада, като отбеляза значението на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) и Споразумението за стратегическо партньорство (СПА) и възможностите, които скорошното отпадане на визите за български и румънски граждани предоставя за увеличаване на контактите между хората от двете страни на океана и за установяване на нови делови връзки.

 

Речи изнесоха и генералният директор за Европа и Евразия в канадското външно министерство г-н Лий Сарти и посланикът на ЕС в Отава г-н Петерис Устубс. Генералният директор подчерта значимостта на отношенията между ЕС и Канада, благодари на България за подкрепата на СЕТА, отбеляза отпадането на визите за всички български граждани и задълбочаването на двустранното сътрудничество след посещението през декември на равнище зам.-министър на външните работи в Канада. От своя страна, посланикът на ЕС г-н Устубс очерта функциите и задачите на шестмесечните ротационни председателства, спомена за предстоящия дебат за новата Многогодишна финансова рамка, изброи някои от приоритетите на ЕС през следващите месеци и информира за предстоящата Стратегия за Западните Балкани през месец февруари. И двамата говорители пожелаха успех на България.


В рамките на събитието посолството организира изложба на фотографии от България и основни факти за страната ни и представи прожекция на видео-клип за председателството. Химните на България, Канада и ЕС бяха изпълнени на цигулка от българския музикант Ралица Чолакова. Приставащите бяха около 200 души.


Мероприятието бе последвано от прием с българска кухня и вина, след което присъстващите имаха възможност да се насладят на виртуозното изпълнение на музиканта Теодосий Спасов (квинтет). Концертът бе открит от г-жа Стойчева-Етрополски. Кратко приветствие поднесе и директорът на Българския фестивал на изкуствата и основен организатор на концерта Елица Йорданова. Концертът във величествена църква в близост до общината в центъра на Отава включи типична музика от няколко етнографски области в България, всяка от които със самобитен облик и колорит, с елементи на джаз. Публиката бе на крака и дълго аплодира музикантите. Чуждите гости бяха впечатлени от традиционното право хоро в края на програмата, в което се включиха представителите на българската общност. Инициативата на посолството продължи четири часа и бе уважена от кмета на канадската федерална столица Джим Уотсън.

bottom of page