EU Talks Series - Global Security Tested – EU’s role and ambitions - Canadian Forces College - January 18, 2018

Photo credit: Canadian Forces College

Под егидата на генералните консули на държавите-членки на Европейския съюз в Торонто на 18 януари 2018 г. в основания през 1943 г. Колеж на канадските въоръжени сили – Canadian Forces Staff College (CFC) – се проведе конференция под наслов Global Security Tested – EU’s role and ambitions. Събитието, в подготовката на което основна роля бе отредена на Генералното консулство на Република България в Торонто, бе посветено на актуалното състояние на глобалната среда на сигурност и проекцията на отделни политики, явления и закономерности върху състоянието на ЕС и трансатлантическите отношения в перспектива.

 

Форумът, участие в който взеха дипломати, представители на въоръжените сили и академичните среди, студенти, експерти и др., бе открит от Мелинда Мансур, директор на Центъра за изследване на националната сигурност, и Петър Крайчев, генерален консул на Република България в Торонто. В приветственото си слово българският дипломат благодари на домакините от CFC, генералните консули от ДЧ на ЕС в Торонто и

всички ангажирани в подготовката и провеждането на събитието лица и институции. Коментира, че сигурността и стабилността са сред основните приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС. Подчерта, че „Съединението прави силата“ е не само девиз на председателството, но и ключова предпоставка за ефективен подход в общите усилия за преодоляване на предизвикателства пред сигурността както в европейски и трансатлантически, така и в глобален план. В заключение Петър Крайчев подчерта, че взаимността и обединителната символика на споделените ценности са толкова важни, колкото и практическото единство и солидарността за справяне с реални проблеми в общия дневен ред.

В духа на последователните усилия за утвърждаване на дискусионния формат EU Talks – инициатива на генералните консулства от ЕС в Торонто – задграничните представителства на Германия и Унгария осигуриха панелисти с експертиза в отделни сфери на сигурността, в това число Мартон Угрожди, зам.-директор на унгарския Институт за външна политика и търговия, който представи европейската сигурност през погледа на Вишеградската четворка; Анегрет Бендик от германския Институт за международни отношения и сигурност, чието представяне бе с акцент върху европейската сигурност и политиката на САЩ; Райнхард Крум от фондация Фридрих Еберт, който говори за европейската сигурност и Русия.

Специален гост-лектор на събитието бе посланикът на ЕС в Канада Петерис Устубс, който направи цялостен преглед на дневния ред на ЕС в областта на сигурността и отбраната. Министерството на междуправителствените въпроси на провинция Онтарио също участва в събитието и бе представлявано от старшия политически съветник за Европа Рамнийк Греуал.

Форумът бе последван от прием в Armour Heights Officers' Mess, който се превърна в своеобразна платформа за дискусия на приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС и календара от събития на ГК-Торонто в този смисъл. Генералният консул Петър Крайчев представи плановете на задграничното представителство за провеждане – в сътрудничество с дипломатическите представителства на ЕС в Торонто и структури на българската общност – на търговско-икономически форум, посветен на България (под наслов „Why Bulgaria?”, по идея на зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев и в сътрудничество с Канадско-българската бизнес мрежа); концерт на Теодосий Спасов Квинтет (Български фестивал на изкуствата с директор Елица Йорданова); тържествено отбелязване на Деня на Европа в Законодателното събрание на провинция Онтарио и конференция, посветена на бъдещето на ЕС, какъвто е и един от четирите водещи приоритета на Българското председателство.     

Consulate General of the Republic of Bulgaria in

Toronto,Canada

65 Overlea Blvd., Suite 230

Toronto, ON M4H 1P1

2016 by Consulate General Of the Republic of Bulgaria in Toronto - PGK - Proudly created to serve the Bulgarian communities home and abroad.