top of page

Българско председателство на Съвета на ЕС - концерт на Теодосий Спасов Фолк Квинтет

и търговско-икономически форум под наслов „Why Bulgaria?” в Торонто

На 31 януари 2018 г. в емблематичния за Торонто Harbourfront Centre – Bill Boyle Artport, разположен на брега на езерото Онтарио – се проведе мащабна българска вечер с концерт на Теодосий Спасов фолк квинтет и посветен на България търговско-икономически форум под наслов „Why Bulgaria?”.

Българските прояви в Harbourfront Centre бяха организирани от Българския фестивал на изкуствата в Канада с директор Елица Йорданова, Канадско-българската бизнес мрежа (CBBN) с президент Матей Недков, със спомоществователството на генералното консулство на Република България в Торонто и под знака на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. С подкрепа по линия на Международното измерение на Комуникационния план за Българското председателство културният център Bill Boyle Artport събра дипломати и ценители на българската традиционна култура, официални представители на страната на акредитация и българската общност, търговско-икономически камари на държави-членки на Европейския съюз, канадски сдружения и предприемачи, бизнес лидери и др.

 

Турнето на Теодосий Спасов фолк квинтет в Северна Америка в периода 11-31 януари 2018 г. бе посветено на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. В основата на продължилата 20 дни обиколка бе Българският фестивал на изкуствата в Канада. Концертите се осъществяваха със съдействието на български културни организации и генерални консулства на Република България в САЩ и Канада, както и под егидата на посолствата в Отава и Вашингтон. Концертът в Торонто бе заключителен за световноизвестния квинтет, който представи уникалното си по съдържание и същност творчество в общо 16 северноамерикански града. Под ръководството на виртуозния Теодосий Спасов, Пейо Пеев (гъдулка), Иван Георгиев (гайда), Християн Цвятков (китара) и Генади Рашков (тъпан) пренесоха – по неподражаем и пленителен начин – българското народно творчество в сърцето на многомилионния мегаполис Торонто.

Концертът бе открит от Елица Йорданова, директор на Българския фестивал на изкуствата в Канада; Петър Крайчев, генерален консул на Република България в Торонто; и проф. Ирина Маркова, ръководител на базираната в Торонто група за българско народно пеене „От Извора”, която представи няколко свои песни под съпровод на квинтета. По традиция събитието завърши с българско право хоро, в което се включиха както българи, така и представители на множеството чужди държави представени на концерта.

Във фокуса на търговско-икономическия форум „Why Bulgaria?” – организиран от т. нар. Българска камара в Торонто (CBBN) и ГК-Торонто – бяха Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада (CETA), възможностите за увеличаване на двустранния търговско-икономически обмен между България и Канада, насърчаването на преките канадски инвестиции у нас и качествено новите възможности за бизнеса след отпадането на канадските визови ограничения за български граждани от 1 декември 2017 г. Събитието бе естествено тематично продължение на провелия се на 7 ноември 2017 г. в София бизнес форум под наслов „Why Canada?“. Идеята за „Why Bulgaria?” бе дадена от зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев в хода на негова среща с ръководството на CBBN в генералното консулство на Република България в Торонто през декември 2017 г.

Специален гост на форума бе временно-управляващият посолството на Република България в Отава Светлана Стойчева-Етрополски, която изнесе тематична презентация с акценти върху CETA и търговско-икономическия обмен между Канада и ЕС; възможностите за бизнес в България; основните предимства на страната ни както в европейски, така и в регионален план; секторните политики и благоприятните условия за инвестиционна дейност в области като аутсорсинг и изнесени производства/услуги, информационни технологии, електроника и високотехнологични производства, машиностроене, лека и хранително-вкусова промишленост и др.

Сред участниците във форума бяха представители на дипломатическия корпус, браншови организации и търговски камари, бизнес и банкови институции, средствата за масово осведомяване, канадски официални лица и др. Слова поднесоха генералният консул в Торонто Петър Крайчев, президентът на CBBN Матей Недков и др. От името на Търговската камара на канадската провинция Онтарио (Ontario Chamber of Commerce – OCC) изложение направи г-н Роко Роси, президент и изпълнителен директор на OCC. Камарата на Онтарио е основана преди 106 години и обединява над 60 000 членуващи юридически лица в най-гъсто населената канадска провинция. Общо 135 са браншовите и други организации, които намират широко представителство посредством камарата. Участие във форума взе и Канадската федерация на независимия бизнес (Canadian Federation of Independent Business – CFIB), която обединява 109 000 предприятия в практически всички основни сектори на канадската икономика. Вицепрезидентът на CFIB Пламен Петков, който говори на форума, е също и член на управителния съвет на Канадско-българската бизнес мрежа.

bottom of page