Българско председателство на Съвета на ЕС - концерт на Теодосий Спасов Фолк Квинтет

и търговско-икономически форум под наслов „Why Bulgaria?” в Торонто

На 31 януари 2018 г. в емблематичния за Торонто Harbourfront Centre – Bill Boyle Artport, разположен на брега на езерото Онтарио – се проведе мащабна българска вечер с концерт на Теодосий Спасов фолк квинтет и посветен на България търговско-икономически форум под наслов „Why Bulgaria?”.

Българските прояви в Harbourfront Centre бяха организирани от Българския фестивал на изкуствата в Канада с директор Елица Йорданова, Канадско-българската бизнес мрежа (CBBN) с президент Матей Недков, със спомоществователството на генералното консулство на Република България в Торонто и под знака на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. С подкрепа по линия на Международното измерение на Комуникационния план за Българското председателство културният център Bill Boyle Artport събра дипломати и ценители на българската традиционна култура, официални представители на страната на акредитация и българската общност, търговско-икономически камари на държави-членки на Европейския съюз, канадски сдружения и предприемачи, бизнес лидери и др.

 

Турнето на Теодосий Спасов фолк квинтет в Северна Америка в периода 11-31 януари 2018 г. бе посветено на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. В основата на продължилата 20 дни обиколка бе Българският фестивал на изкуствата в Канада. Концертите се осъществяваха със съдействието на български културни организации и генерални консулства на Република България в САЩ и Канада, както и под егидата на посолствата в Отава и Вашингтон. Концертът в Торонто бе заключителен за световноизвестния квинтет, който представи уникалното си по съдържание и същност творчество в общо 16 северноамерикански града. Под ръководството на виртуозния Теодосий Спасов, Пейо Пеев (гъдулка), Иван Георгиев (гайда), Християн Цвятков (китара) и Генади Рашков (тъпан) пренесоха – по неподражаем и пленителен начин – българското народно творчество в сърцето на многомилионния мегаполис Торонто.

Концертът бе открит от Елица Йорданова, директор на Българския фестивал на изкуствата в Канада; Петър Крайчев, генерален консул на Република България в Торонто; и проф. Ирина Маркова, ръководител на базираната в Торонто група за българско народно пеене „От Извора”, която представи няколко свои песни под съпровод на квинтета. По традиция събитието завърши с българско право хоро, в което се включиха както българи, така и представители на множеството чужди държави представени на концерта.

Във фокуса на търговско-икономическия форум „Why Bulgaria?” – организиран от т. нар. Българска камара в Торонто (CBBN) и ГК-Торонто – бяха Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада (CETA), възможностите за увеличаване на двустранния търговско-икономически обмен между България и Канада, насърчаването на преките канадски инвестиции у нас и качествено новите възможности за бизнеса след отпадането на канадските визови ограничения за български граждани от 1 декември 2017 г. Събитието бе естествено тематично продължение на провелия се на 7 ноември 2017 г. в София бизнес форум под наслов „Why Canada?“. Идеята за „Why Bulgaria?” бе дадена от зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев в хода на негова среща с ръководството на CBBN в генералното консулство на Република България в Торонто през декември 2017 г.

Специален гост на форума бе временно-управляващият посолството на Република България в Отава Светлана Стойчева-Етрополски, която изнесе тематична презентация с акценти върху CETA и търговско-икономическия обмен между Канада и ЕС; възможностите за бизнес в България; основните предимства на страната ни както в европейски, така и в регионален план; секторните политики и благоприятните условия за инвестиционна дейност в области като аутсорсинг и изнесени производства/услуги, информационни технологии, електроника и високотехнологични производства, машиностроене, лека и хранително-вкусова промишленост и др.

Сред участниците във форума бяха представители на дипломатическия корпус, браншови организации и търговски камари, бизнес и банкови институции, средствата за масово осведомяване, канадски официални лица и др. Слова поднесоха генералният консул в Торонто Петър Крайчев, президентът на CBBN Матей Недков и др. От името на Търговската камара на канадската провинция Онтарио (Ontario Chamber of Commerce – OCC) изложение направи г-н Роко Роси, президент и изпълнителен директор на OCC. Камарата на Онтарио е основана преди 106 години и обединява над 60 000 членуващи юридически лица в най-гъсто населената канадска провинция. Общо 135 са браншовите и други организации, които намират широко представителство посредством камарата. Участие във форума взе и Канадската федерация на независимия бизнес (Canadian Federation of Independent Business – CFIB), която обединява 109 000 предприятия в практически всички основни сектори на канадската икономика. Вицепрезидентът на CFIB Пламен Петков, който говори на форума, е също и член на управителния съвет на Канадско-българската бизнес мрежа.

Consulate General of the Republic of Bulgaria in

Toronto,Canada

65 Overlea Blvd., Suite 230

Toronto, ON M4H 1P1

2016 by Consulate General Of the Republic of Bulgaria in Toronto - PGK - Proudly created to serve the Bulgarian communities home and abroad.