top of page

Ден на България в Законодателното събрание на Онтарио

по повод Националния празник - Трети март и Българското председателство на Съвета на Европейския съюз

На 1 март 2018 г. в Законодателното събрание на канадската провинция Онтарио се проведе първи по рода си Ден на България, посветен на Националния празник на Република България - Трети март и Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

 

При домакинството на председателя на парламента на Онтарио Дейв Левак, по инициатива и по покана на генералния консул на Република България в Торонто Петър Крайчев, събитието събра в правителствения комплекс Queen’s Park представители на оглавяваното от премиера Катлийн Уин правителство на Онтарио; членове на Законодателното събрание; генерални консули и дипломати от редица държави; почетния консул в Мисисага Игнат Канев; представители на българската общност и духовенство от района на Голямо Торонто; фолклорни изпълнители, учители и ученици от български неделни училища; Асоциацията на консулския корпус в Торонто; НАТО Асоциацията на Канада; Канадско-българската бизнес мрежа; неправителствения сектор; средства за масово осведомяване и много други.

 

Празничният ден започна с церемониално издигане на българския трибагреник пред сградата на парламента на най-гъсто населената канадска провинция Онтарио. След кратко встъпително слово на церемониалмайстора Пламен Петков, вицепрезидент на Канадската федерация на независимия бизнес и виден представител на българската общност, генералният консул Петър Крайчев, почетният консул Игнат Канев, канадски официални представители и парламентаристи издигнаха националното знаме на Република България под звуците на българския химн „Мила Родино“ в изпълнение на популярния български изпълнител Калоян Калчев.

 

Церемонията продължи с официална част и културна програма в сградата на парламента. От името на ръководството на Законодателното събрание на Онтарио Су Уонг, зам.-председател на парламента, приветства възможността Националният празник на Република България да бъде отбелязан именно в Законодателното събрание. От името на парламента и председателя Дейв Левак г-жа Уонг връчи на генералния консул Петър Крайчев тържествена грамота. В словото си зам.-председателят открои основни моменти от историята на България, говори за свързаните с Националния ни празник паметни събития и подчерта ролята на българската общност в мултикултурното общество на Канада и Онтарио. Приветствия поднесоха също членовете на законодателното събрание Иван Бейкър (Либерална партия) и Пърси Хетфийлд (Нова демократическа партия). От името на Андреа Хоруат, лидер на Новата демократическа партия на Онтарио, г-н Хетфийлд връчи на генералния консул на Република България поздравителен адрес. Изпълнителната власт на провинция Онтарио бе представлявана от посланик Стюарт Уилър, помощник заместник-министър по международните отношения и директор на протокола, и Джонатан Суве, директор по международните отношения и зам.-директор на протокола на Онтарио.

 

Тържествени слова поднесоха генералният консул Петър Крайчев и почетният консул в Мисисага Игнат Канев. Специални гости на събитието бяха и представители на българското духовенство в лицето на отец Валери Шумаров от Българската източноправославна църква "Св. Димитър" в Брамптън; отец Величко Михайлов от Македоно-българската източноправославна църква "Св. Троица" в Торонто; и отец Веселин Арнаудов от Македоно-българския източноправославен катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий" в Торонто.