Ден на България в Законодателното събрание на Онтарио

по повод Националния празник - Трети март и Българското председателство на Съвета на Европейския съюз

На 1 март 2018 г. в Законодателното събрание на канадската провинция Онтарио се проведе първи по рода си Ден на България, посветен на Националния празник на Република България - Трети март и Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

 

При домакинството на председателя на парламента на Онтарио Дейв Левак, по инициатива и по покана на генералния консул на Република България в Торонто Петър Крайчев, събитието събра в правителствения комплекс Queen’s Park представители на оглавяваното от премиера Катлийн Уин правителство на Онтарио; членове на Законодателното събрание; генерални консули и дипломати от редица държави; почетния консул в Мисисага Игнат Канев; представители на българската общност и духовенство от района на Голямо Торонто; фолклорни изпълнители, учители и ученици от български неделни училища; Асоциацията на консулския корпус в Торонто; НАТО Асоциацията на Канада; Канадско-българската бизнес мрежа; неправителствения сектор; средства за масово осведомяване и много други.

 

Празничният ден започна с церемониално издигане на българския трибагреник пред сградата на парламента на най-гъсто населената канадска провинция Онтарио. След кратко встъпително слово на церемониалмайстора Пламен Петков, вицепрезидент на Канадската федерация на независимия бизнес и виден представител на българската общност, генералният консул Петър Крайчев, почетният консул Игнат Канев, канадски официални представители и парламентаристи издигнаха националното знаме на Република България под звуците на българския химн „Мила Родино“ в изпълнение на популярния български изпълнител Калоян Калчев.

 

Церемонията продължи с официална част и културна програма в сградата на парламента. От името на ръководството на Законодателното събрание на Онтарио Су Уонг, зам.-председател на парламента, приветства възможността Националният празник на Република България да бъде отбелязан именно в Законодателното събрание. От името на парламента и председателя Дейв Левак г-жа Уонг връчи на генералния консул Петър Крайчев тържествена грамота. В словото си зам.-председателят открои основни моменти от историята на България, говори за свързаните с Националния ни празник паметни събития и подчерта ролята на българската общност в мултикултурното общество на Канада и Онтарио. Приветствия поднесоха също членовете на законодателното събрание Иван Бейкър (Либерална партия) и Пърси Хетфийлд (Нова демократическа партия). От името на Андреа Хоруат, лидер на Новата демократическа партия на Онтарио, г-н Хетфийлд връчи на генералния консул на Република България поздравителен адрес. Изпълнителната власт на провинция Онтарио бе представлявана от посланик Стюарт Уилър, помощник заместник-министър по международните отношения и директор на протокола, и Джонатан Суве, директор по международните отношения и зам.-директор на протокола на Онтарио.

 

Тържествени слова поднесоха генералният консул Петър Крайчев и почетният консул в Мисисага Игнат Канев. Специални гости на събитието бяха и представители на българското духовенство в лицето на отец Валери Шумаров от Българската източноправославна църква "Св. Димитър" в Брамптън; отец Величко Михайлов от Македоно-българската източноправославна църква "Св. Троица" в Торонто; и отец Веселин Арнаудов от Македоно-българския източноправославен катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий" в Торонто. 

Българският генерален консул Петър Крайчев приветства сърдечно участниците в церемонията и изрази признателност към Законодателното събрание на Онтарио за възможността България да бъде поставена във фокуса на правителствения комплекс Queen’s Park в присъствието на членове на правителството, парламентаристи, дипломати, представители на българската общност и духовенство и др. Г-н Крайчев проследи двустранния и многостранен диалог с Канада в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС, направи преглед на свързаните с Освобождението и Националния празник събития и в този дух призова за минута мълчание в памет на геройски загиналите за свободата на България. В заключение Петър Крайчев благодари на всички ангажирани с подготовката и провеждането на събитието участници и гости в духа на „Съединението прави силата“.

Ход на културната програма даде Фолклорната група за народно пеене „От Извора“ с ръководител проф. Ирина Маркова, носител на почетен плакет на ДАБЧ за активна родолюбива дейност, посветена на съхраняването на българските духовност и традиции сред сънародниците ни на канадска земя, за съществен принос в изследването и популяризирането на родната култура сред приятелите на България. Ансамбълът „От Извора“ – в състав проф. Маркова, Радиана Козарева, Соня Кирякова, Димитричка Драгиева, Галина Петрова и Румяна Александрова – представиха българско народно творчество съвместно с детския хор на Училището за български обичаи, традиции, история и фолклор „Българче“.

Акцент в програмата на Българския ден в парламента бе и Мартеницата като символ на пролетта, здравето и плодородието. Мартеници бяха подарени на гостите и участниците в тържеството, като по този начин Генералното консулство на Република България се присъедини и към оповестената неотдавна инициатива на Държавната агенция за българите в чужбина с председател Петър Харалампиев за популяризиране на българските обичаи, култура и идентичност.

В протоколната книга за гости на Законодателното събрание генералният консул в Торонто Петър Крайчев изрази признателност за възможността Националният празник на Република България да бъде отбелязан по възможно най-тържествения начин – с първа по рода си канадско-българска церемония в Законодателното събрание и комплекса Queen’s Park, които представляват не само политическия, но и културно-историческия център на Торонто и провинция Онтарио.

По установена през 2016 г. традиция, на 3 март 2018 г. (събота) българският трибагреник ще се вее и пред сградата на кметството на Торонто.

Consulate General of the Republic of Bulgaria in

Toronto,Canada

65 Overlea Blvd., Suite 230

Toronto, ON M4H 1P1

2016 by Consulate General Of the Republic of Bulgaria in Toronto - PGK - Proudly created to serve the Bulgarian communities home and abroad.