top of page

Ден на България в Парламента на Канада - Отава

На 1 март 2018 г. посолството на Република България в Канада, в сътрудничество с Групата за приятелство с България в канадския парламент и българското дружество в столичния район Отава-Гатино, организира първия по рода си “Ден на България” в парламента на Канада, в зала на Сената. Програмата започна с прожекция на част от филма „Това е България”, осигурен от ДАБЧ, и представяне на изложбата „Силата на гражданското общество”, посветена на спасяването на българските евреи, която предизвика силен интерес. На отделен щанд бяха изложени промоционални материали за страната и български народни носии. Официалните гости бяха посрещани с питка и шарена сол и им бяха подарени мартеници, изработени от родолюбивата българка, виден представител на българската общност в Отава, д-р Буря Димитрова.

Вечерта продължи с музикална програма от няколко части: класически концерт за цигулка и пиано (произведения от българските композитори Петър Христосков, Владимир Панчев, Георги Златев-Черкин, Дора Драганова) в изпълнение на Ралица Чолакова, Ная Ганон и Стивън Рубъл (цигулка) и Амели Ланглоа (пиано); български народни танци в изпълнение на Моника Митева, Десислава Симеонова и Цветелин Найденов; концерт за кавал (Станимир Лицанов) и изпълнение на народната песен “Мой роден край” (Рени Стаматова).

Бяха представени видеа с музикални поздравления по повод Националния празник - Трети март - от български фолклорни ансамбли във Ванкувър, Брамптън, Калгари, Виктория и Монреал.

Официалната част включи изпълнение на живо на химните на България и Канада, последвано от видео за Българското председателство.

Съпредседателят на Групата за приятелство с България в парламента на Канада сенатор Йона Мартин поздрави гостите, като се спря на значението на контактите между хората и ролята на общността за развитието на връзките между България и Канада. Подчерта активната роля на посолството във връзките му с канадската парламентарна институция. В приветствието си тя отбеляза важния принос на България като председател на Съвета на ЕС.

От своя страна, временно управляващият Светлана Стойчева-Етрополски благодари за изключително ползотворното сътрудничество и партньорство на Групата за приятелство и лично на сенатор Йона Мартин за създаването на успешни платформи за обмяна на идеи, контакти и опит. В изложението си тя се спря на целта на посолството да разширява присъствието на българската култура в Канада, която се стреми да интегрира културното измерение като съществен елемент в своите отношения с канадския партньор. Отчете огромната роля на българската общност в страната за постигането на тази цел. Като един от символите на българската национална идентичност, самочувствие и достойнство, дипломатът специално отбеляза предстоящия Национален празник на България – 3 март – като посочи, че в Канада този ден посрещаме сред приятели, с които споделяме едни и същи цели и ценности. Пожела на присъстващите българи да продължават да изграждат живия мост между България и Канада. Бе отбелязана важната роля на страната ни в качеството й на председател на Съвета на ЕС и възможностите да постигнем консенсус по стратегически важни външнополитически теми. Специално внимание бе отделено на 75-годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война, като вниманието бе насочено към представянето на съпътстващата събитието изложба „Силата на гражданското общество”, целяща запознаване на възможно най-голям брой парламентаристи с този епизод от българската история. В края на изказването си временно управляващият представи българската традиция да подаряваме на 1 март мартеници на най-близките ни и уважавани хора, като символ на здраве, приятелство и късмет.

Председателят на българското дружество в столичния район Отава-Гатино Антон Минков също отправи поздравление към гостите и представи дейността на дружеството и инициативите на общността.

Събитието бе посетено от голям брой сенатори и депутати, както и представители на канадското външно министерство, неправителствени организации и тинк-танкове, медии и представители на българската общност. Временно управляващият Делегацията на ЕС в Отава също взе участие. Присъства и бившият председател на Камарата на представителите в парламента на Канада Питър Миликен. Инициативата бе последвана от прием с българска кухня и вина.

Текст и снимки: Посолство на Република България в Канада - Отава

bottom of page