top of page

Организирани от българската общност празнични прояви, посветени на Националния празник Трети март

в консулския окръг на задграничното представителство

Постъпила в генералното консулство на Република България в Торонто, Канада, информация относно организирани от българската общност празнични прояви, посветени на Националния празник Трети март в консулския окръг на задграничното представителство:

  • Брамптън – по покана на почетния консул на Република България в Мисисага г-н Игнат Канев и семейство Каневи на 3 март 2018 г. в Българската източноправославна църква „Св. Димитър“ в Брамптън се проведе тържество по повод Трети март. Възпитаниците на неделно училище „Канев“ с директор г-жа Стамена Димова и народната певица Елеонора Хубенова изнесоха богата културна програма, последвана от прием. Гост на събитието с организатор г-жа Кристина-Мария Канев бе генералният консул на Република България в Торонто г-н Петър Крайчев.

  • Българо-канадско дружество в Британска Колумбия – за втора поредна година по случай Националния празник на Република България във Ванкувър бе издигнат българският трибагреник. Събитието се състоя на 2 март 2018 г. в "Парка на приятелството" пред община Ню Уестминстър, първата столица на Британска Колумбия. На събитието присъстваха почетният консул на България за провинция Британска Колумбия г-н Рон Сух, лидери на българската общност и българи родолюбци. Андреа Стоянова, ученичка от 4 клас на българското училище изпълни българския и канадския химни. Любимите български стихотворения "Аз съм българче" и "Родна стряха", бяха изпълнени от Надя Ганева от 3 клас на българското училище. Флагът беше издигнат от г-н Чък Пъчмайер, съветник в общината. В кратката си реч той каза: "... днес Канада е многонационална държава,  в която българската музика може да бъде чута на различни места и българският фолклор може да бъде видян на фестивали в нашият град ...". Събитието завърши с изпълнение на български хора, в които се включиха участниците и гостите в проявата. 

  • Китчънър – по инициатива на г-жа Нели Илиева за първа година в град Китчънър, Онтарио, на 3 март 2018 г. се проведе тържествена церемония и фолклорна вечер, посветени на Трети март. Около 80 българи от района на града отпразнуваха Националния празник с танцувална вечер под наслов „С България в сърцата“. Почетен гост на събитието бе регионалният председател Кен Сийлинг. Издигнат бе и българският трибагреник на фона на българския и канадския химни. Елемент от празничната програма бе специално видео-обръщение на генералния консул в Торонто г-н Петър Крайчев към участниците и гостите на събитието.  

  • Торонто – на 3 март 2018 г. Българското образователно студио „Родолюбче“ с директор г-жа Мая Василиева организира празничен концерт по повод Националния празник. Под ръководството на академичния състав възпитаниците на българското училище, което функционира в три филиала в района на Голямо Торонто, изнесоха богата културна програма под формата на рецитал, танци и др. Гост на събитието бе завеждащият консулската служба в ГК-Торонто г-жа Десислава Атанасова.

  • Ванкувър – в българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ във Ванкувър с директор г-жа Ваня Алексиева се проведе беседа, посветена на свързани с Националния празник исторически събития и факти. Българските ученици обмениха знания и коментираха колко смелост и жертвоготовност са били необходими, за да имаме възможност да празнуваме освобождението си.

Photos: Организации на българската общност в окръга на ГК-Торонто

bottom of page