top of page

Инициативата на Министерството на образованието и науката "Розите на България" в окръга на ГК-Торонто

На 6 май 2018 г. – Ден на храбростта и на Българската армия, Гергьовден – Българското неделно училище „Канев“ с директор г-жа Стамена Димова организира при Българската източноправославна църква „Св. Димитър“ в Брамптън кръшно българско право хоро в рамките на инициативата на Министерството на образованието и науката „Розите на България“. Участие в тържествената проява – осъществена с подкрепата на фолклорния ансамбъл „Димитровче“ и БИПЦ „Св. Димитър“ – взеха ученици, учители и танцьори; членове на църковното настоятелство и енориаши; приятели, родители и спомоществователи; представители на българската общност и много други. Гост на събитието бе и генералният консул на Република България в Торонто г-н Петър Крайчев.

По инициатива на МОН на 11 май – ден на светите братя първоучители Св. св. Кирил и Методий – в различни точки по света проектът „Розите на България“ обединява ученици от български неделни училища, учители, родители и представители на българската общност за изпълнение на традиционно българско право хоро. В събитието участие взимат и български танцови състави, които заедно през 2018 г. – европейска година на културното наследство и годината на първото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз – популяризират българските традиции, език, фолклор, култура и бит. Инициативата "Розите на България" се организира от МОН с подкрепата на Министерството на външните работи, Министерството на културата, Държавната агенция за българите в чужбина и български дипломатически и консулски представителства в чужбина.

---

ГК-Торонто благодари на всички български училища в консулския си окръг, организации и спомоществователи, които се присъединяват към инициативата на МОН.

---

На 12 май 2018 г. в Калгари, Албърта, Българската фолклорна група „Хайде на хорото“; учениците от Българското училище „Св. св. Кирил и Методий“ към Българското дружество в Калгари; танцьори от ансамбъл „Нашенци“; учители, родители и множество българи се присъединиха към инициативата на МОН „Розите на България“.

---

 

На 12 май 2018 г. в театър „Анвил” във Ванкувър, Българското училище „Св. св. Кирил и Методий” с ръководител г-жа Ваня Алексиева и Българо-канадското дружество в Британска Колумбия организираха концерт под наслов „Розите на България”. В инициативата се включиха и съставите „Сиатъл Чета” и „Медена питка” от Сиатъл, САЩ. Гост на събитието бе и почетният консул на Република България в Британска Колумбия г-н Рон Сух.

---

На 19 май 2018 г., Центърът за българско образование и култура „Родолюбие” с ръководител Мая Василиева организира Асамблея на творчеството на българските деца в Торонто. Тържеството протече с разнородни творчески и образователни занимания. Българското съботно-неделно училище „Родолюбче” се ползва с подкрепа по Националната програма „Роден език и култура зад граница”, а през 2018 г. бе одобрено и включено в списъка на българските неделни училища в чужбина по ПМС № 334.

В кулминационния за Асамблеята етап „Родолюбче” се присъедини към инициативата на МОН „Розите на България” с българско право хоро – участваха Фолклорният ансамбъл „Златна Тракия”, Училището за български народни танци „Игранка“, детската група „Тропанка”, спортен клуб по художествена гимнастика Jusco и много други.

 

Гост на събитието, провело се с подкрепата на МОН, МВнР, ДАБЧ и Генералното консулство на Република България в Торонто, бе и генералният консул Петър Крайчев. В заключение, „Родолюбче“ представи и първо свое илюстровано издание „Захранени с вълшебство“ – сборник от стихове, илюстрации, творчески интерпретации и рисунки на възпитаниците на съботно-неделното българско училище.  

---

Снимки - Калгари: Дичо Джамбазов (Photo Credit: Ditcho Djambazov)

Снимки - Ванкувър: предоставени от г-жа Ваня Алексиева  

Снимки - Брамптън и Торонто: ГК-Торонто

bottom of page