Тържествена програма за Деня на Европа в Торонто - 2018

На 9 май 2018 г. в Торонто, Канада, мащабна тържествена програма ознаменува 68-ата годишнина от Декларацията на Шуман и Деня на Европа. Под председателството на българската страна в лицето на Генералното консулство на Република България, генералните консули на държавите членки на Европейския съюз организираха първа по рода си поредица от събития за популяризиране на Европейския съюз и Деня на Европа в Торонто, Онтарио. 

 

Тържественият ден започна със среща в Законодателното събрание на Онтарио в правителствения комплекс Queen’s Park – председателят на парламента Дейв Левак прие посланика на Европейския съюз в Канада Петерис Устубс – пристигнал специално в Торонто по покана на генералните консули за Деня на Европа – и генералния консул на Република България в Торонто Петър Крайчев. Последва церемония по издигане на знамето на Европейския съюз пред парламента на Онтарио. Събитието се проведе с участието на председателя на парламента Дейв Левак; членове на законодателното събрание на Онтарио и представители на правителството на канадската провинция; дипломатическия корпус; Асоциацията на консулския корпус в Торонто; НАТО Асоциацията на Канада; широката канадска общественост и много други. Слова поднесоха домакинът и председател на парламента Дейв Левак, посланикът на ЕС Петерис Устубс, генералният консул на Република България Петър Крайчев и доайенът на дипломатическия корпус в Торонто Стефания Сзабо, генерален консул на Унгария.

 

В адресиран до генералния консул на Република България Петър Крайчев поздравителен адрес премиерът на канадската провинция Катлийн Уин отправя сърдечните си поздрави към българската страна, Съвета на ЕС и гражданите на Съюза по повод Деня на Европа. Премиерът отчита ценния принос на европейската общност в Онтарио – общност, която е способствала за изграждането и обогатяването на идентичността на най-гъсто населената канадска провинция. Идентичност, характерна с културно многообразие, плурализъм и взаимно разбиране. В заключение премиерът Уин поднася на европейските граждани искрени благопожелания за запомнящо се тържествено отбелязване на празника, успех и просперитет.

 

Знамето на ЕС бе издигнато пред парламента на Онтарио под звуците на Одата на радостта, изпълнена от струнен квартет на Toronto School of String and Piano с директор Джулиан Фишер. Канадският химн бе изпълнен от популярния в Канада български изпълнител Калоян Калчев.

Знамето на Европейския съюз бе издигнато и в кметството на Торонто – събитието съвпадна с организирана от градската управа конференция под наслов „Uncovering the CETA Opportunity: Europe Day Toronto Business Program“. Участие във форума – в подготовката на който се включиха Европейската търговска камара EUCCAN и Световният търговски център в Торонто – взеха членове на градския съвет, дипломати, представители на бизнеса и др. Основен оратор бе посланикът на ЕС Петерис Устубс, придружаван от генерални консули на ДЧ на ЕС.

Своеобразна кулминация в честванията бе организирана от генералните консули на ДЧ на ЕС и Университета на Торонто конференция под наслов „European Union – a Resurgent Power?” Домакин на форума – посветен на бъдещето на Европейския съюз – бе авторитетното висше училище Munk School of Global Affairs. По темата говориха посланикът на ЕС Петерис Устубс, българският генерален консул Петър Крайчев, международни експерти и специалисти в областта на европеистиката и международните отношения, сред които Даниела Шварцер, директор на Съвета по международни отношения на Германия; Теодорос Сотирополус, бивш постоянен представител на Гърция в ЕС; Фердинандо Ферочи, президент на италианския Институт по международни отношения.

Денят на Европа в Торонто завърши с прием в Университета на Торонто, даден от генералните консули на ДЧ на ЕС за близо двеста гости, сред които участници в конференцията, канадски официални лица, дипломатическия корпус, представители на университета, изследователи, студенти и др.

Снимки и текст: Генерално консулство на Република България в Торонто