top of page

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 Май – в Канада

ТОРОНТО

На 20 май 2018 г. в Македоно-българския източноправославен катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий” в Торонто тържествено бяха отбелязани Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 Май, патронният празник на църквата и нейната 108-а годишнина. Света литургия бе отслужена от енорийския свещеник отец Веселин Арнаудов и отец Борис Дрангов. В последвалия тържествен обяд участваха представители на източноправославни храмове в лоното на Българската православна църква от района на Голямо Торонто, членове на църковното настоятелство на катедралния храм, представители на българската общност, сред които ръководители на български неделни училища, танцови и фолклорни формации и др. Празничната програма протече с изпълнения на възпитаниците на Училището за български обичаи, традиции, история и фолклор „Българче”; Българското съботно-неделно училище „Родолюбче”; Хор по българско народно пеене „От Извора”; Училището за български народни танци „Игранка“ и др. Тържествени слова поднесоха домакините в лицето на председателя на църковното настоятелство Вангел Ангелов и отец Веселин Арнаудов, както и генералният консул Петър Крайчев.

---

Под наслов „Да съхраним българското” на 20 май 2018 г. народната певица Николина Чакърдъкова и Неврокопският танцов ансамбъл изнесоха концерт-спектакъл в Isabel Bader Theatre в Торонто. Събитието отбеляза и 10-ата годишнина от основаването на организатора на събитието BalkanTo Ltd. – утвърдена българска структура в областта на развлекателната индустрия с директор Анастасия Върбанова. Проявата ознаменува също навършващата се през 2018 г. 50-а годишнина на Радио „Български глас” в Торонто.

 

Държавната агенция за българите в чужбина с председател Петър Харалампиев присъди на Анастасия Върбанова Паметен медал „Иван Вазов”. Отличието – връчено от генералния консул на Република България в Торонто Петър Крайчев – е присъдено на г‑жа Върбанова „за всеотдайна родолюбива дейност, за организирането на професионални културни прояви, утвърждаващи българския дух сред сънародниците ни на канадска земя и изграждащи културни мостове на приятелство между България и Канада, както и по случай 10-годишнината от основаването на BalkanTo Ltd.“

---

Ден по-рано, на 19 май 2018 г., Центърът за българско образование и култура „Родолюбие” с ръководител Мая Василиева организира Асамблея на творчеството на българските деца в Торонто. Тържеството протече при подчертано висок интерес с разнородни творчески и образователни занимания. Българското съботно-неделно училище „Родолюбче” се ползва с подкрепа по Националната програма „Роден език и култура зад граница”, а през 2018 г. бе одобрено и включено в списъка на българските неделни училища в чужбина по ПМС № 334.

 

В кулминационния за Асамблеята етап „Родолюбче” се присъедини към инициативата на МОН „Розите на България” с българско право хоро – участваха Фолклорният ансамбъл „Златна Тракия”, Училището за български народни танци „Игранка“, детската група „Тропанка”, спортен клуб по художествена гимнастика Jusco и много други.

 

Гост на събитието, провело се с подкрепата на МОН, МВнР, ДАБЧ и Генералното консулство на Република България в Торонто, бе и генералният консул Петър Крайчев. В заключение, „Родолюбче“ представи и първо свое илюстровано издание „Захранени с вълшебство“ – сборник от стихове, илюстрации, творчески интерпретации и рисунки на възпитаниците на съботно-неделното българско училище.  

---

На 19 май 2018 г. Българската източноправославна църква „Св. Димитър“ в Брамптън бе домакин на благотворителен концерт под патронажа на храма и с подкрепата на семейство Каневи; Тони Хубенов и Елеонора Хубенова; магазини „Карлово“ и семейство Табакови; издателя на в. „Пламък“ Вяра Димитрова; DJ Милчо Милчев.

В концертната програма участваха народната певица Елеонора Хубенова; певицата Стамена Димова; Фолклорен ансамбъл „Димитровче“; Хор по българско народно пеене „От Извора“; Ема Ян Жанг, цигулка; Катя Гуралкина и Владимир Трифонов, пиано; Мария Ангелова, водещ на програмата. Участие в събитието взеха генералният консул в Торонто Петър Крайчев и почетният консул в Мисисага Игнат Канев.

ОТАВА

На 24 май 2018 г., по инициатива на посолството на Република България в Отава за първи път в парламента на Канада бе отбелязан тържествено Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Събитието бе подкрепено от сенатор Йона Мартин, съпредседател на парламентарната група за приятелство с България и на него присъстваха над 100 представители на българската общност – учителите в българското училище „Св. св. Кирил и Методий”, всички негови ученици и техните родители, парламентаристи, представители на канадски институции, неправителствени организации и медии.

Тържеството бе предшествано от годишното заседание на групата за приятелство с България. Реч произнесе сенатор Мартин, която поздрави събралите се българи с празника и подчерта приноса на българската общност за мултикултурното разнообразие на Канада. Сенатор Мартин отбеляза значението на паметното дело на българските духовници, създали и разпространили славянската книжнина.

Поздравление към гостите отправи и временно управляващият посолството г-жа Стойчева-Етрополски, която подчерта делото на Светите учители като основополагащо за формирането и запазването на българщината през вековете и за обогатяването на европейската цивилизация. Тя поздрави учителите за борбения дух, постоянството и всеотдайността и отбеляза, че предавайки българския език на поколенията след тях, те се превръщат в най-добрите посланици на България. Дипломатът използва възможността да връчи паметен медал „Паисий Хилендарски“ на българското училище в град Отава „Св. св. Кирил и Методий“ по случай 25-годишнината от създаването му. Почетният знак бе присъден от Държавната агенция за българите в чужбина за „всеотдайната му родолюбива дейност, посветена на съхраняването на българския език и култура, и за създаването на танцов състав „Българче“ с принос в популяризирането на родните традиции и изкуство на канадска земя”.

На трибуната имаха възможност да се изкажат и учителите от българското училище – Людмила Минкова и Олга Арнаудова, които поднесоха благодарност за предоставената изключителна възможност за посрещането на празника в тържествената атмосфера на канадския Сенат.

Събитието продължи с празнична програма, подготвена от възпитаниците на училището, които изпълниха за гостите „Ръченица” и „Жътварски танц” и изпяха Химна на българската просвета „Върви, народе възродени“, както и още „Песничка за азбуката“, „Високи сини планини“ и „Всички деца по света“. Текстът на песента „Върви, народе възродени” бе разпространен в превод на английски език и редица депутати и сенатори пееха заедно с всички българи. Учениците бяха облечени в пъстроцветни народни носии и предизвикаха истинско възхищение. В програмата беше включена още и кратка презентация на английски език на делото на Светите братя Кирил и Методий.

В Края на вечерта всички гости имаха възможността да се насладят на българско вино и вкусна, домашно приготвена храна, осигурена от посолството.

МОНРЕАЛ

На 21 май 2018 г. празникът на българската култура и просвета бе тържествено отбелязан и в българската източно-православна църква в град Монреал „Св. Иван Рилски“. Честването, на което присъстваха над 250 души - деца, родители и гости, традиционно съвпадна с края на учебната година на българското училище „Св. Климент Охридски“ и връчването на дипломите на завършващите възпитаници на училището.

 

След официалната програма всички присъстващи имаха възможност да се включат в инициативата на МОН „Розите на България“ в голямо хоро под съпровода на „Празнична сюита”. Освен децата от училището, на хорото се хванаха ансамбъл „Българи”, фолклорен клуб „Тракия” и гости на тържеството. Снимки от включването в инициативата на Министерството на образованието и науката на Р България „Розите на България” в град Монреал изпращаме в допълнителна папка към настоящата грама

Снимки и текст:

- Посолство на Република България в Отава

- Генерално консулство на Република България в Торонто

bottom of page