top of page

ГК-Торонто – заключително събитие за Българското председателство на Съвета на ЕС в Торонто

По покана на Генералното консулство на Република България  в Торонто на 27 юни 2018 г. се проведе заключително събитие за Българското председателство на Съвета на ЕС в най-гъсто населения канадски град. При домакинството на генералните консули на България и Австрия Петър Крайчев и Кристиан Ласних, ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на държавите членки на Европейския съюз заседаваха в конферентния център „Colliers” по постигнатото през първата половина на 2018 г. и приоритетите на Австрийското председателство на Съвета на ЕС.

Генералният консул Петър Крайчев представи отчет за дейността на ГК-Торонто и осъществените съвместно с мисиите на ДЧ на ЕС в Торонто проекти. Българският дипломат предаде също на австрийския си колега

основните досиета за задълбочаване на сътрудничеството между ЕС и съответните консулски окръзи на територията на Канада в политическата, търговско-икономическата, културно-образователната и други сфери от споделен интерес.

За интензивната си и резултатна работа по Българското председателство на Съвета на ЕС в Торонто българската страна получаваше от европейските си колеги последователна подкрепа, възторжени отзиви и искрена благодарност. В отсъствието на каквото и да било представителство на Брюксел в Торонто, българското генерално консулство не само формираше и координираше дневния ред на мисиите на ДЧ на ЕС в града, но и функционираше като своеобразен секретариат по свързаните с председателството и Европейския съюз въпроси.  

 

В най-общ план първата половина на 2018 г., сътрудничеството с мисиите на ДЧ на ЕС и Българското председателство на Съвета на Европейския съюз в Торонто ще бъдат запомнени със следните водещи събития:

--- --- ---

 • Международен форум в Canadian Forces College под наслов Global Security Tested – EU’s role and ambitions – 18 януари 2018 г.

 • Концерт на Теодосий Спасов Фолк Квинтет и търговско-икономически форум под наслов „Why Bulgaria?” в Торонто – 31 януари 2018 г.

 • Ден на България в Законодателното събрание на Онтарио по повод Българското председателство на Съвета на ЕС и Националния празник Трети март – 1 март 2018 г.

 • Начало на процеса по учредяване на Група за приятелство с ЕС в Парламента на Онтарио – 6 март 2018 г.

 • Честване на Деня на Европа – 9 Май – в Торонто, Канада:

  • Церемония в Законодателното събрание на Онтарио и издигане знамето на ЕС пред провинциалния парламент;

  • Международна конференция под наслов „European Union – a Resurgent Power?” в Университета на Торонто, посветена на бъдещето на ЕС.

 • Ход на установяване на т.нар Political Leadership Dialogue с парламентарно представените партии в Законодателното събрание на провинция Онтарио.

 • Редовни срещи на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на ДЧ на ЕС в Торонто, първата от които бе на 9 януари 2018 г.

 • Изграждане на комуникационна мрежа за обмен на информация между мисиите на ДЧ на ЕС в Торонто при кризисни ситуации и др.

--- --- ---

В споделения стремеж към популяризиране на ЕС в Канада Петър Крайчев представи изработено от българската страна лого на генералните консулства на ДЧ на ЕС в Торонто. Емблемата ще бъде използвана за утвърждаване на изградените от европейските мисии формати, в това число тематични конференции, търговски мисии, изложения, културни събития и др.

Заключителният етап на форума бе посветен на последната за Българското председателство на Съвета на ЕС инициатива на ГК-Торонто – учредяване на награда E.L.D.E.R. – Excellence in Leadership & Diplomacy, Equanimity & Radiance Award. Почетният знак се присъжда на успешно приключващи мандатите си в Торонто генерални консули от ДЧ на ЕС, отличили се с изключителен принос за поощряване на процесите на взаимодействие и координация между европейските мисии в Торонто, както и за по-нататъшното задълбочаване на сътрудничеството между ЕС, Онтарио и Канада в разнородни сфери на обществено-политическия живот.

Генералните консули на България и Австрия Петър Крайчев и Кристиан Ласних връчиха отличия E.L.D.E.R на първите трима лауреати на наградата – Стефания Сзабо, доайен на консулския корпус в Торонто и генерален консул на Унгария; Александрос Йоанидис, генерален консул на Гърция; Джузепе Пасторели, генерален консул на Италия.

bottom of page