ГК-Торонто – заключително събитие за Българското председателство на Съвета на ЕС в Торонто

По покана на Генералното консулство на Република България  в Торонто на 27 юни 2018 г. се проведе заключително събитие за Българското председателство на Съвета на ЕС в най-гъсто населения канадски град. При домакинството на генералните консули на България и Австрия Петър Крайчев и Кристиан Ласних, ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на държавите членки на Европейския съюз заседаваха в конферентния център „Colliers” по постигнатото през първата половина на 2018 г. и приоритетите на Австрийското председателство на Съвета на ЕС.

Генералният консул Петър Крайчев представи отчет за дейността на ГК-Торонто и осъществените съвместно с мисиите на ДЧ на ЕС в Торонто проекти. Българският дипломат предаде също на австрийския си колега

основните досиета за задълбочаване на сътрудничеството между ЕС и съответните консулски окръзи на територията на Канада в политическата, търговско-икономическата, културно-образователната и други сфери от споделен интерес.

За интензивната си и резултатна работа по Българското председателство на Съвета на ЕС в Торонто българската страна получаваше от европейските си колеги последователна подкрепа, възторжени отзиви и искрена благодарност. В отсъствието на каквото и да било представителство на Брюксел в Торонто, българското генерално консулство не само формираше и координираше дневния ред на мисиите на ДЧ на ЕС в града, но и функционираше като своеобразен секретариат по свързаните с председателството и Европейския съюз въпроси.  

 

В най-общ план първата половина на 2018 г., сътрудничеството с мисиите на ДЧ на ЕС и Българското председателство на Съвета на Европейския съюз в Торонто ще бъдат запомнени със следните водещи събития:

--- --- ---

 • Международен форум в Canadian Forces College под наслов Global Security Tested – EU’s role and ambitions – 18 януари 2018 г.

 • Концерт на Теодосий Спасов Фолк Квинтет и търговско-икономически форум под наслов „Why Bulgaria?” в Торонто – 31 януари 2018 г.

 • Ден на България в Законодателното събрание на Онтарио по повод Българското председателство на Съвета на ЕС и Националния празник Трети март – 1 март 2018 г.

 • Начало на процеса по учредяване на Група за приятелство с ЕС в Парламента на Онтарио – 6 март 2018 г.

 • Честване на Деня на Европа – 9 Май – в Торонто, Канада:

  • Церемония в Законодателното събрание на Онтарио и издигане знамето на ЕС пред провинциалния парламент;

  • Международна конференция под наслов „European Union – a Resurgent Power?” в Университета на Торонто, посветена на бъдещето на ЕС.

 • Ход на установяване на т.нар Political Leadership Dialogue с парламентарно представените партии в Законодателното събрание на провинция Онтарио.

 • Редовни срещи на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на ДЧ на ЕС в Торонто, първата от които бе на 9 януари 2018 г.

 • Изграждане на комуникационна мрежа за обмен на информация между мисиите на ДЧ на ЕС в Торонто при кризисни ситуации и др.

--- --- ---

В споделения стремеж към популяризиране на ЕС в Канада Петър Крайчев представи изработено от българската страна лого на генералните консулства на ДЧ на ЕС в Торонто. Емблемата ще бъде използвана за утвърждаване на изградените от европейските мисии формати, в това число тематични конференции, търговски мисии, изложения, културни събития и др.

Заключителният етап на форума бе посветен на последната за Българското председателство на Съвета на ЕС инициатива на ГК-Торонто – учредяване на награда E.L.D.E.R. – Excellence in Leadership & Diplomacy, Equanimity & Radiance Award. Почетният знак се присъжда на успешно приключващи мандатите си в Торонто генерални консули от ДЧ на ЕС, отличили се с изключителен принос за поощряване на процесите на взаимодействие и координация между европейските мисии в Торонто, както и за по-нататъшното задълбочаване на сътрудничеството между ЕС, Онтарио и Канада в разнородни сфери на обществено-политическия живот.

Генералните консули на България и Австрия Петър Крайчев и Кристиан Ласних връчиха отличия E.L.D.E.R на първите трима лауреати на наградата – Стефания Сзабо, доайен на консулския корпус в Торонто и генерален консул на Унгария; Александрос Йоанидис, генерален консул на Гърция; Джузепе Пасторели, генерален консул на Италия.

Consulate General of the Republic of Bulgaria in

Toronto,Canada

65 Overlea Blvd., Suite 230

Toronto, ON M4H 1P1

2016 by Consulate General Of the Republic of Bulgaria in Toronto - PGK - Proudly created to serve the Bulgarian communities home and abroad.