top of page

ПОЧЕТНИЯТ КОНСУЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В МИСИСАГА Г-Н ИГНАТ КАНЕВ - ЧЛЕН НА ОРДЕНА НА КАНАДА 

Ignat Kaneff - Member of the Order of Canada

По време на официална церемония, проведена на 12 май 2017 г. в официалната резиденция на генерал-губернатора в Отава, почетният консул на Република България в Мисисага г-н Игнат Канев бе лично удостоен от генерал-губернатора на Канада Дейвид Джонстън със званието „Член на ордена на Канада“.


По време на церемонията генерал-губернаторът заяви, че с удоволствие връчва „Ордена на Канада” на неговите нови членове - в годината, в която се отбелязват не само 150 години от създаването на Канадската конфедерация, но също така се празнува и  50-годишнината от учредяването  на ордена. „Нека бъдем вдъхновени от примера на тези забележителни  канадци и да използваме случая, за да градим по-интелигентна и по-грижовна страна, в която всеки отделен гражданин да постигне възможно най-големите успехи”. В лично обръщение към Игнат Канев генерал-губернаторът отчете заслугите му  в областта на строителството на жилища и предприемачеството в продължение на 50 години и го определи като „двигател на икономическия растеж”. Бе откроена неговата роля на катализатор на инициативи в секторите образование, здравеопазване, социални услуги и изкуство.

Изразено бе признание за неговата щедрост и филантропска дейност, спомогнали за обогатяването на живота на жители на неговия град и на граждани на България, неговата родна страна.

Във връзка с награждаването ден преди това, на 11 май 2017 г., г-н Канев беше поканен в Сената на Канада. Сенаторът от провинция Онтарио Виктор Оу, зам.-председател на Групата за приятелство с България в парламента, прочете пред пленарен състав на Сената поздравителен адрес, изтъквайки заслугите на г-н Канев и приноса, заради който той е награден с най-високото канадско отличие. Сенатът изрази почит към Игнат Канев със ставане на крака и ръкопляскания. Преди церемонията в Сената Игнат Канев беше лично поздравен от председателите на двете камари на парламента, от съпредседателя на групата за приятелство сенатор Йона Мартин и от много депутати и сенатори. По покана на генерал-губернатора г-н Канев ще вземе участие и в празнична вечеря по случай наградата.

Относно „Ордена на Канада”:

Създаден през 1967 г. от Нейно Величество кралица Елизабет II „Орденът на Канада” е крайъгълен камък в канадската наградна система и се присъжда за изключителни постижения, отдаденост към обществото и служба на нацията. От учредяването му до днес повече от шест хиляди души от всички сфери на канадското общество са били удостоени с отличието. Мотото на ордена е DESIDERANTES MELIOREM PATRIAM (Те желаят една по-добра страна). Нейно Величество е суверен на ордена, а генерал-губернаторът е негов канцлер и главен кавалер. Званието “Член на ордена на Канада”, една от трите степени на отличието, признава изключителния принос на местно и регионално ниво или специална сфера на дейност. Символът на ордена е изработен от фино сребро и има три индивидуални  фрагмента: снежинка, пръстеновиден елемент и кленово листо. Цветовете се добавят допълнително на ръка чрез уникално приложение на матов и прозрачен емайл. Дизайнът на отличителните знаци на „Ордена на Канада” датира от 1967 г. Техническите чертежи, използвани от Кралския канадски монетен двор в Отава за това ново поколение отличителни знаци, са били изработени от канадските хералдически власти към секретариата на генерал-губернатора.

Относно г-н Канев:

Г-н Игнат Канев е един от водещите канадски предприемачи в сферата на недвижимите имоти и известен филантроп. През 1956 г. Канев основава своя собствена компания Kaneff Properties Limited и оттогава той е построил стотици жилища, десетки обществени и бизнес обекти и голф-комплекси от световна класа. Със своята силна вяра в обществото г-н Канев щедро допринася за много благотворителни организации, образователни институции и болници.

Текст и снимка: посолство на Република България в Отава, Канада

bottom of page