top of page

Българско начало на Филмовия фестивал на ЕС в Торонто – EUFF 2018

Omni_Compile_Web.jpg

Филмовият фестивал на консулствата и културните институти на страните от Европейския съюз в Торонто – European Union Film Festival in Toronto – EUFF 2018 – бе открит с тържествен прием на 8 ноември 2018 г. Популярният културен формат се завръща за четиринадесета поредна година с богато жанрово многообразие в периода 8-22 ноември 2018 г. Фестивалът бе открит от генералния консул на Република България в Торонто Петър Крайчев, изпълнителния директор на EUFF Джереми Абесира и председателството на Съвета на ЕС в лицето на Кристиан Ласних, генерален консул на Австрия. Събитието бе уважено от представители на дипломатическия корпус, генерални консули на държавни членки на Европейския съюз, ръководители на културни институти и любители на седмото изкуство, множество българи от района на Голямо Торонто, гости на града, спомоществователи и др.

Приемът бе последван от премиерата на българския игрален филм „Вездесъщият” на режисьора Илиян Джевелеков в Royal Cinema. Лентата е първа във фестивалната програма на EUFF 2018. България и Австрия заемат почетно място през 2018 г., тъй като по традиция EUFF следва ротационните председателства на Съвета на ЕС в своите ежегодни издания. В обръщението си към почитателите на европейското кино генералните консули на България и Австрия Петър Крайчев и Кристиан Ласних приветстват участието на 28 европейски филма във фестивала и акцентират върху ключовата роля на популярния кино-формат за по-нататъшното разширяване и задълбочаване на културния обмен между народите от двете страни на океана. В тържественото си слово преди прожекцията българският генерален консул изрази признателност към изпълнителния директор и управителния съвет на фестивала, генералните консулства от ЕС и културните институти на държавите членки в Торонто, всички доброволци, спонсори и приятели на европейското кино, с чиято помощ и последователна подкрепа EUFF се утвърждава и привлича все повече последователи и поддръжници. Кратко представяне на филма направи и директорът на Българския фестивал на изкуствата в Канада Елица Йорданова.

Посредством теле-мост Лос Анжелис – Торонто премиерата на „Вездесъщият“ прерасна в оживена дискусия с участието на режисьора Илиян Джевелеков, изпълнителя на главната мъжка роля Велислав Павлов и Мила Войникова, представител на българската филмова и рекламна продуцентска компания Мирамар филм.

Празничната вечер завърши с бурни аплодисменти за „Вездесъщият“, определен да се съревновава за наградата за най-добър чуждоезичен филм на Американската филмова академия на 91-вите награди „Оскар“.

---

OMNIPRESENT now available for streaming in the U.S. and Canada

---

Българското предложение за Оскар “ВЕЗДЕСЪЩИЯТ” на режисьора Илиян Джевелеков може да бъде гледан чрез стрийминг услугата ROW8 в САЩ и Канада. В момента ROW8 е достъпна в www.row8.com и на много други популярни платформи, включително Roku, Samsung Smart TV, iOS and Android.

Bulglarian Oscar Entry OMNIPRESENT by director Ilian Djevelekov is available on the streaming service ROW8 for USA and Canada. You can currently find ROW8 at www.row8.com and on many popular platforms, including Roku, Samsung Smart TV, iOS and Android.

bottom of page