top of page

ДЕНЯТ НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ - 24 Май - ГК-Торонто

На 21 май 2017 г. в Македоно-българския източноправославен катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий” в Торонто тържествено бяха отбелязани Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 Май; патронният празник на църквата и нейната 107-а годишнина; както и краят на учебната година за учениците в неделното училище към православната катедрала.  

Света литургия бе отслужена от Негово Преосвещенство Драговитийския епископ Даниил, викарен епископ в Българската източноправославна епархия САЩ, Канада и Австралия, и Негово Високоблагоговейнство енорийския свещеник отец Веселин Арнаудов. В последвалия тържествен обяд участваха представители на източноправославните църкви в лоното на Българската православна църква от района на Голямо Торонто, в това число „Св. Димитър“, „Св. Георги“, „Св. Троица“ и „Утешител дух на истината“. Празничната програма протече с рецитал на учениците от неделното училище, изпълнение на групата за български народни танци „Игранка“ и певческия талант Лизи Наумова. В рамките на тържеството бяха връчени и свидетелствата на учениците, които под ръководството на директора и преподавател Цветанка Григорова успешно завършиха пореден български клас в училището към храма. Тържествени слова поднесоха Негово Преосвещенство епископ Даниил, отец Веселин Арнаудов, председателят на църковното настоятелство Вангел Ангелов и генералният консул Петър Крайчев.

---

На 21 май 2017 г. Образователното студио за занимания по български език и литература, родинознание и история на България, български народни традиции и обичаи „Родолюбче“ с ръководител Мая Василиева организира Асамблея на творчеството на българските деца в Торонто. Тържеството, открито от Десислава Атанасова, завеждащ консулската служба в ГК-Торонто, протече при подчертано висок интерес с разнородни творчески и други занимания. През учебната 2016/2017 г. „Родолюбче” за първи път успешно участва в Националната програма „Роден език и култура зад граница”. С подкрепата на ГК-Торонто училището кандидатства по националната програма и за предстоящата 2017/2018 учебна година.

---

На 14 май 2017 г. в популярния и известен на общността театър „Papermill” в Торонто Училището за български обичаи, традиции, история и фолклор „Българче“ с ръководител Радиана Козарева представи първата част на пиесата „Ха да видим кой кого”. От няколко години „Българче” набира популярност сред родители и деца в Торонто. Цели български семейства изучават в него българска история, традиции, танци, песни, подготвят музикално-поетични спектакли и др.

---

На 20 май 2017 г. Детската академия на познанието „Родна стряха” с ръководител Жени Попова организира Детски фестивал на изкуствата на тема "Български народни приказки". В празничната творческа проява с рисунки по мотиви на български приказки участваха не само български деца, но и представители на румънската, гръцката и руската общности в Торонто.

---

По повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост на 26 май 2017 г. в Торонто Canadian Bulgarian Culture & Heritage Foundation организира с подкрепата на генералното консулство лекция на тема „Приносът на българската култура и религия в световната история”. Специални гост-лектори на проявата ще бъдат проф. Дамян Попхристов и Йорданка Хаджийска. Проф. Дамян Попхристов е познат на широката общественост като философ, актьор, майстор на словото, автор на книгата „За богомилите от уста на ухо“. Йорданка Хаджийска е дългогодишен преподавател по музика в България и Италия със задълбочен интерес към етнографията и музиката в духовните учения.

---

На 27 май 2017 г. в СОУ „Томкън“ (Peel District School Board) в предградието на Торонто Мисисага тържество по случай 24 Май ще организира и класът с преподаване на български език под ръководството на Елисавета Андонова. Поради нарастващия интерес към обучението по български език от страна на наши сънародници в Мисисага, в СОУ „Томкън“ вече функционира и втори български клас с ученици от района на Мисисага и окръг „Пийл” като цяло. 

---

При домакинството на Българското дружество в Калгари ГК-Торонто проведе консулски дни в града на 29 и 30 април 2017 г. Посещението на консула Десислава Атанасова бе съчетано с оперативни срещи с представители на общността за обсъждане на актуални теми.

При домакинството на Българо-канадското дружество в Британска Колумбия консулски дни бяха организирани и във Ванкувър на 13 и 14 май 2017 г. На 14 май 2017 г. консулът Десислава Атанасова присъства на тържеството на българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" във Ванкувър по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. Децата от предучилищна възраст до 5-и клас представиха богата празнична програма от народни танци, песни, стихотворения, сценки и презентации за България. 

---

В навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 Май – ГК-Торонто направи постъпки за организиране на поредно издание на утвърдената ежегодна среща на Творците на българското слово в генералното консулство. В календара за месец май са заложени множество тържества на неделни училища и български класове; храмови и други църковни празници; детски асамблеи и фестивали; разнородни творчески прояви на българската традиционна култура; мащабно участие с отделен български павилион на Карасага 2017 и много други. Стремежът е да бъде осигурено оптимално широко представителство, отчитайки творческите и други ангажименти на творците. В режим на взаимодействие с участниците в срещата – които предстои да излъчат свой координатор – предстои насрочване на срещата през май или юни 2017 г.

---

В стремежа си да популяризира дейността на разнородни културно-образователни структури на българската общност в консулския си окръг, по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 Май – ГК-Торонто обособи настоящия специален раздел на интернет страницата си, в който се публикуват снимки и информация за отделни тържества, посветени на светлия празник. 

---

Информация за разнородни прояви, организирани от утвърдени структури на българската общност в окръга на ГК-Торонто е публикувана и на специално създадения от ГК-Торонто за целта онлайн бюлетин Bulgarian Community Bulletin Board.

 

ГК-Торонто 

bottom of page