Тържествено отбелязване на петнадесетата годишнина от създаването на училището за български народни хора и обичаи "Игранка"

На 16 ноември 2019 г. тържествено беше отбелязан петнадесетгодишният юбилей от създаването на училището за български народни хора и обичаи "Игранка" в град Торонто, с ръководители Катя и Недялко Тилеви. Училището е една от най-старите действащи български фолклорни формации в Канада. Техните изяви са неизменна част от културния живот на българската общност, редовно участват и в честванията на национални и традиционни празници и редица прояви за популяризиране на България и културното многообразие в Канада.

 

Официалната програма беше открита от създателите на училището Катя и Недялко Тилеви, които приветстваха гостите на събитието и представиха многобройните творчески изяви на „Игранка“ в рамките на значими събития и фестивали в Торонто и провинция Онтарио – честванията на Деня на Канада, канадското национално изложение, коледните тържества в Торонто, международната фолклорна конференция на Канада, както и участията на международни фолклорни фестивали из цяла Северна Америка.

 

Празничната вечеря беше предшествана от молитвата на енорийския свещеник отец Веселин Арнаудов от Македоно-българския източноправославен катедрален храм "Св. Св. Кирил и Методий" в Торонто. Приветствие от името на генералното консулство поднесе г-жа Десислава Атанасова, която изказа признателност и благодарност за цялостния принос на училището за съхраняването и популяризирането на българския фолклор, култура и изкуство извън пределите на Родината. Ежегодните български събори, кукерски празници и работилници за български народни хора, организирани от училище „Игранка“ бяха откроени като важни събития за представянето на многоликия образ на страната ни, изконните български традиции и богатото ни фолклорно наследство.

 

Специални гости на празничния юбилей бяха фолклорни формации от Перу, Мексико, Португалия и Тайланд, заедно с които училище „Игранка“ участва в откриването на Панамериканските игри през 2015 г. при домакинството на град Торонто. Гост-формациите представиха традиционните национални танци на своята страна, като успяха да превърнат тържеството в своеобразно разучаване на основните стъпки в тези танци. Неизменно обаче, фокусът на богата празнична програма беше поставен върху магията на традиционните български хора, в които се включи цялата публика.

На 26 октомври 2019 г. – Димитровден – българската източноправославна църква „Св. Димитър“ в Брамптън с председател г-жа Кристина Канева, тържествено отбеляза храмовия си празник с отслужена от отец Валери Шумаров Света литургия и богата културна програма. Участие в празничното събитие взеха организатори и членове на църковното настоятелство; приятели и спомоществователи на храма; представители на българската общност и църкви в лоното на БПЦ от Торонто и Ниагара Фолс; фолклорни ансамбли и изпълнители; официални лица, сред които г-жа Димитрина Канева, председателят на настоятелството г-жа Кристина Канева, почетният председател д-р Константин Вълчев, отец Валери Шумаров, фолклорният ансамбъл „Димитровче“ с ръководител г-н Димитър Минков, клубът за народни танци „Щастливци“ от Ниагара Фолс с ръководител г‑жа Мария Димитрова, танцовият състав „Хопа тропа Иха-ха“ от Китчънър с ръководител Нели Илиева, народната певица Елеонора Хубенова и други.

 

Сред гостите на събитието бе и генералният консул на Република България в Торонто г-н Петър Крайчев. В церемониалната част на тържеството – по повод окончателното отпътуване на генералния консул от Торонто през ноември 2019 г. – председателят на църковното настоятелство на БИПЦ „Св. Димитър“ г-жа Кристина Канева пожела на г-н Крайчев успех във всички бъдещи начинания и му благодари за всичко направено от него за българската общност в Торонто и околността.

 

На генералния консул г-н Петър Крайчев бе присъдено и почетното звание „Златен игралец“. Отличието бе връчено на българския дипломат от ръководителя на българския фолклорен ансамбъл „Димитровче“ г-н Димитър Минков в знак на благодарност за изключителните му заслуги към ансамбъла.

Consulate General of the Republic of Bulgaria in

Toronto,Canada

65 Overlea Blvd., Suite 230

Toronto, ON M4H 1P1

2016 by Consulate General Of the Republic of Bulgaria in Toronto - PGK - Proudly created to serve the Bulgarian communities home and abroad.