top of page

Тържествено отбелязване на петнадесетата годишнина от създаването на училището за български народни хора и обичаи "Игранка"

На 16 ноември 2019 г. тържествено беше отбелязан петнадесетгодишният юбилей от създаването на училището за български народни хора и обичаи "Игранка" в град Торонто, с ръководители Катя и Недялко Тилеви. Училището е една от най-старите действащи български фолклорни формации в Канада. Техните изяви са неизменна част от културния живот на българската общност, редовно участват и в честванията на национални и традиционни празници и редица прояви за популяризиране на България и културното многообразие в Канада.

 

Официалната програма беше открита от създателите на училището Катя и Недялко Тилеви, които приветстваха гостите на събитието и представиха многобройните творчески изяви на „Игранка“ в рамките на значими събития и фестивали в Торонто и провинция Онтарио – честванията на Деня на Канада, канадското национално изложение, коледните тържества в Торонто, международната фолклорна конференция на Канада, както и участията на международни фолклорни фестивали из цяла Северна Америка.

 

Празничната вечеря беше предшествана от молитвата на енорийския свещеник отец Веселин Арнаудов от Македоно-българския източноправославен катедрален храм "Св. Св. Кирил и Методий" в Торонто. Приветствие от името на генералното консулство поднесе г-жа Десислава Атанасова, която изказа признателност и благодарност за цялостния принос на училището за съхраняването и популяризирането на българския фолклор, култура и изкуство извън пределите на Родината. Ежегодните български събори, кукерски празници и работилници за български народни хора, организирани от училище „Игранка“ бяха откроени като важни събития за представянето на многоликия образ на страната ни, изконните български традиции и богатото ни фолклорно наследство.

 

Специални гости на празничния юбилей бяха фолклорни формации от Перу, Мексико, Португалия и Тайланд, заедно с които училище „Игранка“ участва в откриването на Панамериканските игри през 2015 г. при домакинството на град Торонто. Гост-формациите представиха традиционните национални танци на своята страна, като успяха да превърнат тържеството в своеобразно разучаване на основните стъпки в тези танци. Неизменно обаче, фокусът на богата празнична програма беше поставен върху магията на традиционните български хора, в които се включи цялата публика.

На 26 октомври 2019 г. – Димитровден – българската източноправославна църква „Св. Димитър“ в Брамптън с председател г-жа Кристина Канева, тържествено отбеляза храмовия си празник с отслужена от отец Валери Шумаров Света литургия и богата културна програма. Участие в празничното събитие взеха организатори и членове на църковното настоятелство; приятели и спомоществователи на храма; представители на българската общност и църкви в лоното на БПЦ от Торонто и Ниагара Фолс; фолклорни ансамбли и изпълнители; официални лица, сред които г-жа Димитрина Канева, председателят на настоятелството г-жа Кристина Канева, почетният председател д-р Константин Вълчев, отец Валери Шумаров, фолклорният ансамбъл „Димитровче“ с ръководител г-н Димитър Минков, клубът за народни танци „Щастливци“ от Ниагара Фолс с ръководител г‑жа Мария Димитрова, танцовият състав „Хопа тропа Иха-ха“ от Китчънър с ръководител Нели Илиева, народната певица Елеонора Хубенова и други.

 

Сред гостите на събитието бе и генералният консул на Република България в Торонто г-н Петър Крайчев. В церемониалната част на тържеството – по повод окончателното отпътуване на генералния консул от Торонто през ноември 2019 г. – председателят на църковното настоятелство на БИПЦ „Св. Димитър“ г-жа Кристина Канева пожела на г-н Крайчев успех във всички бъдещи начинания и му благодари за всичко направено от него за българската общност в Торонто и околността.

 

На генералния консул г-н Петър Крайчев бе присъдено и почетното звание „Златен игралец“. Отличието бе връчено на българския дипломат от ръководителя на българския фолклорен ансамбъл „Димитровче“ г-н Димитър Минков в знак на благодарност за изключителните му заслуги към ансамбъла.

bottom of page