top of page

Сурвакари от "Родна стряха" в генералното консулство в Торонто

Rodna stryaha.jpg

На 15 януари 2020 г. – за пета поредна година – Генералното консулство на Република България в Торонто беше посетено от група сурвакари от школата по български език и литература „Родна стряха”, с творчески ръководител г-жа Жени Попова. Възпитаниците на школата представиха ръчно изработените си сурвачки и разказаха за ролята им в българския народен обичай.   

Представено беше и новото издание на календар за 2020 г. с авторски рисунки, посветени на българските символи. В изработването на календара, със свои творби се включват следните български деца: Стела Стефанова, с художествена интерпретация на картата и знамето на България, Магдалена Георгиева, с рисунка на мартеницата „Пижо и Пенда“, Йоана Георгиева, с изображение на възрожденска къща, Мишел Делева, с художествена творба, представяща българската азбука и Светите братя Кирил и Методий, Беатрис Лазаров, с изображение на кладенец, Симона Делева, със своя творческа интерпретация на кукерска маска, Ели Кънчева, с творбата

„Фолклор“, Никол Петрова, изобразила български шевици, Джоана Лазаров, представила българската роза, Кристина Тодорова, с рисунка на българска православна църква и не на последно място, София Димитров, с изображение на сурвачки.

Създадена първоначално като детска академия на познанието „Родна стряха”, с насоченост в две основни направления – приложни изкуства и езикознание, от 2019 г. школата се фокусира в обучение на децата по български език и литература.

bottom of page