top of page

Честване на Националния празник на Република България - Трети март в окръга на Генералното консулство в Торонто, Канада

Националният празник на Република България – Трети март бе отбелязан с редица тържествени прояви в района на Голямо Торонто. По традиция, установена през 2016 г., празничният ден започна с издигане на националното знаме на Република България на почетния пилон пред сградата на кметството на град Торонто. В специален поздравителен адрес, кметът на мегаполиса Джон Тори отправи искрени благопожелания за успех и просперитет на Република България и нейните граждани по повод Националния празник, отбелязвайки приноса и постиженията на българския народ, традициите, културата и богатата история на страната ни. В допълнение, кметът Тори откроява присъствието на българската общност в Торонто като неразделна част от многообразието, което формира идентичността на града.

Тържествено честване на Националния празник с прием и концерт на талантливия български цигулар Светлин Радославов беше организирано от Генералното консулство на Република България в Торонто, съвместно с Българския фестивал на изкуствата в Канада. В галерията на архитектурния комплекс Todmorden Mills бяха приветствани над 120 гости - представители на страната на акредитация, членове на консулския корпус, представители на българското духовенство и на българската общност. Празничното събитие беше уважено от парламентарния секретар на премиера на провинция Онтарио, почитаемия Норман Милър, директора на протокола на правителството на Онтарио, г-жа Кара Роусън, генералните консули на Германия, Хърватия, Полша, Израел, Южна Корея, Филипините, Обединени арабски емирства, както и представители на генералните консулства на Русия, Унгария, Япония, Ливан, Китай и почетните консули и представители на Молдова, Белгия, Мианмар.

Всеки гост на тържеството получи като подарък традиционна българска мартеница, изработена от децата на българска група “Българче” в град Торонто.

По инициатива на творческия ръководител на школата по български език и литература „Родна стряха”, г-жа Жени Попова, в галерията бяха изложени цветни фотоси на авторски рисунки на възпитаниците на школата, посветени на Азбуката. Голяма част от официалните гости проявиха интерес и се снимаха с децата на фона на изложбата.

Българският и канадският национални химни бяха изпълнени от музиканта Елица Манолова, под акомпонимента на специалния гост - изпълнител на празничното събитие Светлин Радославов.

Временно управляващият генералното консулство в Торонто, г-жа Десислава Атанасова, приветства гостите и изказа благодарност за многобройното присъствие и оказаната чест към страната ни по повод Националния празник. В изказването си, г-жа Атанасова открои значимостта на паметната дата Трети март в хилядолетната българска история, когато преди 142 години е възстановена българската държавност и мечтата на поколения българи за свободна България се превръща в реалност. Акцент в речта беше поставен върху развитието на двустранните приятелски и междусъюзнически отношения между България и Канада, основани на общи цели и споделени ценности. Специално място в приветствието беше отредено на приноса на българската общност в Канада за задълбочаване на двустранните връзки между двата народа, за усилията за съхраняване на българската културна идентичност далеч от Родината.

В специален поздравителен адрес, представен пред гостите на събитието от парламентария секретар Норман Милър, премиерът на провинция Онтарио Дъг Форд се обръща към празнуващите Националния празник българи. Премиерът подчертава, че провинция Онтарио се гордее с установените силни връзки с България и многобройните жители на Онтарио с български произход, които допринасят в значителна степен за политическото, икономическото, социално и културно развитие на провинцията и превръщането й в едно от най-добрите места за живот в света. Премиерът Форд се спира в обръщението си и на ролята на Генералното консулство на Република България в Торонто за утвърждаването на силна българо-канадска общност и изграждането на силна провинция.

Гостите на приема се насладиха на колоритите изпълнения на прекрасните български деца от група “Българче“ с ръководител Елица Манолова, които представиха песните „Седнало е Джоредос“, Пустоно лудо и младо“ и „Бучемиш“.

От името на Канадско-българската бизнес мрежа в Торонто, приветствие към гостите поднесе също г-н Михаил Робев, който изтъкна значението на Трети март за българите и сподели накратко информация за дейността на мрежата.

Кулминация на празничната вечер беше концертът на един вдъхновяващ музикант – Светлин (Свет) Радославов, харизматичен и талантлив български цигулар от град Рочестър, САЩ. Неговите изключително емоционални изпълнения на любими български песни като „Моя страна, моя България“, „Хубава си, моя горо“, „Ако си дал“, „Девойко, мари хубава“ завладяха публиката и придадоха на вечерта невероятен патриотичен патос и усещане за сплотеност сред общността. Умелото преплитане на фолклорните ритми и модернистичното звучене на електрическата цигулка впечатлиха и представителите на консулския корпус в Торонто.

Consulate General of the Republic of Bulgaria in Toronto, Canada

65 Overlea Blvd, Suite 230

Toronto, ON M4H 1P1

На първа по рода си церемония, по инициатива на почетния консул на Република България в град Мисисага, д-р Игнат Канев, и при домакинството на кмета на град Брамптън, почитаемия Патрик Браун, българският трибагреник бе тържествено издигнат пред кметството на град Брамптън – част от агломерацията Голямо Торонто. В емоционална реч пред събралата се българска общност и членове на общинския съвет на Брамптън, д-р Канев поздрави българите по повод Националния празник на Република България и изрази признателност към кмета и общинските съветници за оказаната почит към страната ни и нейните граждани на Трети март. От своя страна, кметът Браун -  член на федералния канадски парламент в периода 2006 – 2015 г. и лидер на Партията на прогресивните консерватори на Онтарио в периода 2015 – 2018 г. - отправи поздравителен адрес към българската общност и изказа дълбока признателност към д-р Канев за неговия неоценим принос за развитието на Брамптън, на чиято територия през 2005 г., благодарение на щедрата дарителска дейност на д-р Канев, е изграден българският православен храм “Свети Димитър” - духовен център на българите от областта. Г-н Браун увери, че честването на Трети март пред община Брамптън ще се превърне в ежегодна традиция. Гост на церемонията беше временно управляващият генералното консулство, г-жа Десислава Атанасова, която благодари за оказаната чест от кметството на Брамтън за тържественото отбелязване на Националния ни празник и подчерта значението на Трети март като един от символите на българската национална идентичност. В словото си, г-жа Атанасова акцентира върху съществения принос на българската общност в Канада за развитието и задълбочаването на двустранните отношения между България и Канада.