ПАМЕТНИК НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

Канада - покана за церемония по първа копка

През 2016 г. бяха отбелязани 50 години от установяването на дипломатически отношения между Република България и Канада, както и 40 години от откриването на българското генерално консулство в Торонто. Корените на българската имиграция в Канада възникват далеч преди това. В хода на десетилетия, българите в Канада изграждат свои сдружения и асоциации; светски и религиозни средища; землячески, търговско-икономически, културно-образователни и професионални организации; средства за масово осведомяване на български език; фолклорни и певчески състави, и много други. Водеща роля в този процес има трайната връзка с Родината и българщината; културата и битът ни; езикът и историята ни; делото, светлият пример и обединителната символика на поколения българи – будители, възрожденци, просветители, революционери, национални герои.

Именно в района на Торонто – столица на най-гъсто населената канадска провинция, Онтарио – е съсредоточена и най-голямата българска общност в Канада. На фона на десетките родолюбиви структури на българите в района на Голямо Торонто – мегаполис с население от шест и половина милиона души – нашата общност предстои да изгради и своя първи паметник на Апостола.

По инициатива на почетния консул на Република България в Мисисага г-н Игнат Канев и настоятелството на Българската източно-православна църква „Св. Димитър” в Брамптън с председател г-жа Цветанка Христоскова, беше даден ход на проект за изграждане на паметник на Апостола на свободата Васил Левски. Творческата реализация на паметника е вдъхновен от класическия лик на Апостола, познат на поколения българи. Паметникът ще бъде разположен в прилежащите на БИПЦ „Св. Димитър” площи, където с подкрепата на Министерството на образованието и науката функционира и българско неделно училище.

 

Инициативата се осъществява с подкрепата и съдействието на Генералното консулство на Република България в Торонто, Канада, в споделения стремеж на българската общност и институции да работят съвместно за утвърждаване и разширяване на българското културно-историческо пространство в Канада.

П О К А Н А

Във връзка с изграждането на паметник на Васил Левски 

Почетният консул на Република България в Мисисага Игнат Канев и настоятелството на БИПЦ „Св. Димитър” в Брамптън с председател Цветанка Христоскова,

имат честта и удоволствието да Ви поканят на церемония по първа копка

от 12:00 часа на 16 юли 2017 г. (неделя)

в Българска източно-православна църква „Св. Димитър” в Брамптън на адрес 1555 Steeles Ave W, Brampton, ON, Canada  L6Y 0G5.

---

Бележка: Датата на събитието е съобразена с навършващата се на 18 юли 2017 г. 180-а годишнина от рождението на Апостола

Consulate General of the Republic of Bulgaria in

Toronto,Canada

65 Overlea Blvd., Suite 230

Toronto, ON M4H 1P1

2016 by Consulate General Of the Republic of Bulgaria in Toronto - PGK - Proudly created to serve the Bulgarian communities home and abroad.