top of page

Българско участие в Парада на нациите в Торонто по случай Националния празник на Канада и Canada 150

По случай националния празник на Канада и 150-ата годишнина на British North America Act от 1867 г. – Canada 150 – на 1 юли 2017 г. в Торонто се проведе Парад на нациите с участието на над 20 държави и 1500 индивидуални представители на различни национални и етнокултурни групи в най-големия канадски град и столица на най-гъсто населената канадска провинция Онтарио.

С пъстри национали носии и български знамена участие в парада взеха десетки българи в организирана от г-жа Дими Драгиева представителна национална група. Шествието, инициатива на Community Folk Art Council of Toronto, завърши с официална церемония на разположения в центъра на Торонто площад Younge-Dundas. Празничната програма продължи с изпълнение на химна на Канада, тържествени слова и церемониално разрязване на тортата по повод 150-ия рожден ден на страната.

Начало на последвалата културна програма даде Хорът за българско народно пеене „От Извора“ с ръководител проф. Ирена Маркова. Свои изпълнения представиха също фолклорни формации от Филипините, Португалия, Република Македония, Еквадор, Словакия, Чехия, Индонезия, Египет, Хаваи, Сърбия, Перу, Украйна и др.

---

Снимки: ГК-Торонто, Вяра Димитрова, Дими Драгиева

---

В отделно тържество в Queen's Park в Торонто Училището за български народни хора и обичаи "Игранка" с ръководители Катя и Недялко Тилеви представиха традиционен български фолклор, както следва:

---

Снимки: Игранка

bottom of page