top of page

БЪЛГАРСКИ ФЕСТИВАЛ НА ИЗКУСТВАТА В КАНАДА - 2017

 

На 24 март 2017 г. в Торонто бе открито седмото поредно издание на Българския фестивал на изкуствата в Канада (BAF) с директор г-жа Елица Йорданова и зам.-председател на Фестивалния съвет г-жа Олга Арнаудова. През 2017 г. утвърденият и популярен културен формат протича в периода 24 март – 17 април 2017 г. в Торонто, Отава и Монреал с участието на редица творци от България и чужбина. Откриването на фестивала се състоя в галерия Papermill, разположена в историческия за Торонто архитектурен комплекс Todmorden Mills. В програмата на вечерта бе заложен концерт на Георги Дончев – акустичен бас, и Анка Гнот – вокали и китара. Открита бе изложбата „Contemplation”, посветена на съвременно фотографско изкуство, както и експозиция на участници в организирания от генералното консулство на Република България в Торонто фотоконкурс „България! Че кой ли не я знае?!” – 2016 г.

В рамките на откриването на фестивала се проведе и организирана от ГК-Торонто първа по рода си церемония по награждаване. Г-н Петър Крайчев, генерален консул, и г‑жа Десислава Атанасова, консул, връчиха отличия на Държавната агенция за българите в чужбина с председател г-н Борис Вангелов (ДАБЧ) – основен партньор на ГК-Торонто в усилията му за популяризиране и разширяване на българското етнокултурно пространство в консулския окръг – на сънародниците ни в Канада:

Д-р Ирина Маркова – Почетен плакет на ДАБЧ за активна родолюбива дейност, посветена на съхраняването на българските духовност и традиции сред сънародниците ни на канадска земя, за съществен принос в изследването и популяризирането на родната култура сред приятелите на България.

Асоциация на българските инженери в Канада, представлявана от г-н Николай Паскалев, президент, и г-жа Павлина Лулчева-Лоуранс – Почетен плакет на ДАБЧ за активна родолюбива дейност сред българската общност в Канада и съществен принос в утвърждаването на авторитета на българските инженери в канадското обществено-икономическо пространство.

Г-н Веселин Лучански – Почетен плакет на ДАБЧ за създаването и организирането на Българския йога клуб в Торонто, за безвъзмездното му себеотдаване за подобряване на качеството на живот и духовното извисяване на нашите сънародници на канадска земя, за съществен принос в популяризирането на родната култура сред приятелите на България, както и във връзка с неговата 75-годишнина.

Съгласно регламента на фотоконкурса „България! Че кой ли не я знае?!” през януари 2017 г. жури в състав Мириана Митрович, професионален фотограф; Тодор Йорданов, любител фотограф; и Петър Крайчев, генерален консул, класираха и присъдиха I-ва, II-ра и III-та награда. На I-ви тур бяха селектирани осем фотографии, които бяха изложени на церемонията, а на II-ри тур от тях бяха излъчени и първите три творби. Анна Сотирова (I-ва награда), Мадлена Николова (II-ра награда) и Георги Десподов (III-та награда) бяха отличени от членовете на журито с почетни плакети и осигурени от ГК-Торонто награди. С любезното съдействие на Bulgarian Horizons Media отличените фотографии бяха публикувани и във вестник "Български хоризонти", представляван на церемонията от главния редактор г-н Максим Божилов. 

Културната програма при откриването на фестивала, церемонията по награждаване и последвалият прием бяха уважени от десетки наши сънародници и СМО на български език, множество представители на дипломатическия корпус и организации на българската общност, ценители на изкуството, гости на града и др. В приветственото си слово генералният консул на Република България в Торонто г-н Петър Крайчев изрази признателност за нестихващата творческа енергия на организаторите и спомоществователите на Българския фестивал на изкуствата в Канада, благодари на участниците в първото издание на фотоконкурса „България! Че кой ли не я знае?!”, на журито, както и на цялата българска общност за последователната й подкрепа в процеса на осъществяване на културно-образователна дейност на задграничното представителство. 

В програмата на BAF за 2017 г. са включени изложби и концерти, прожекция на филми, рок и джаз музика, семинари, великденски концерт в изпълнение на хор и джаз трио и др. Пълната програма на фестивала е публикувана на адрес: http://www.bulgarianartsfestival.com/

bottom of page