top of page

Годишна среща на българските учители в Канада по повод Деня на народните будители

На 11 декември 2016 г. в Генералното консулство на Република България в Торонто се проведе превърналата се в традиция Годишна среща на българските учители в Канада по повод Деня на народните будители. Датата и мястото на срещата бяха съобразени с професионалните ангажименти на участниците във форума, като представители на крайно отдалечени културно-образователни структури участваха във форума виртуално, посредством информационни материали, предварително подготвени изложения, предложения и др.

 

На поканата на Генералното консулство се отзоваха г-жа Радиана Козарева, ръководител на Училището за български обичаи, традиции, история и фолклор „Българче“; г-жа Таня Натан от Toronto District School Board (TDSB); г-жа Жени Попова, ръководител на Детска академия на познанието „Родна стряха“; г-жа Стамена Димова, директор на неделното училище към българската източноправославна църква „Св. Димитър” в Брамптън, което функционира по силата на ПМС № 334 за българските неделни училища в чужбина; г‑жа Цветанка Григорова, ръководител на неделното училище към Македоно-българския източноправославен катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий” в Торонто и преподавател в български клас към TDSB в Chester Elementary School; г-жа Цветелина Трифонова и г-жа Галина Гаджокова, преподавател в български клас към TDSB в Secord Elementary School; г-жа Мая Василиева, ръководител на българското образователно студио „Родолюбче”, което през настоящата учебна година за първи път функционира с подкрепа по Националната програма „Роден език и култура зад граница”; и г-жа Добринка Георгиева, преподавател към St. Louis Adult Learning Center в Китчънър.

 

Виртуално във форума участие взеха също г-жа Олга Арнаудова, ръководител на кредитната програма и преподавател в гимназиален клас в Отава към Education Permanente (French Catholic Board); г-жа Ива Беличка, ръководител на Канадско-българския културен център “Зорница”; и г-жа Регина Попмаркова, преподавател в български клас към TDSB в Milne Valley Middle School. 

 

Генералният консул г-н Петър Крайчев приветства българските учители с благодарност за самоотвержените им усилия за съхраняване, утвърждаване и разпространяване на българските език и култура в условията на множество трудности и предизвикателства. Участниците в срещата информираха подробно за дейността на представляваните от тях образователни институции, споделиха опит и готовност за съвместна работа и обмен на идеи за сътрудничество в перспектива. Откроени бяха проблемни области и възможности за тяхното преодоляване. Споделена бе информация за предстоящи събития на българската общност, в това число представената от г-жа Цветанка Григорова инициатива за първо по рода си участие на България в етнокултурния многонационален фестивал „Карасага” в Мисисага през май 2017 г.; провеждането на Форум на българските училища в Монреал през май 2017 г. (г-жа Ива Беличка); разкриването на първа българска гимназиална паралелка към Peel District School Board (г‑жа Елисавета Андонова); обявеното от Държавната агенция за българите в чужбина Осмо издание на годишното отличие „Българка на годината”; организираният от ГК-Торонто Фотоконкурс 2016 „България! Че кой ли не я знае?!”, посветен на 50-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Република България и Канада; възможността българските учители да публикуват обяви в обособения неотдавна раздел на интернет страницата на генералното консулство Bulgarian Community Bulletin Board и др.

 

Всички участници в срещата изразиха искрените си съболезнования на семействата и близките на загиналите при железопътната катастрофа в село Хитрино, област Шумен. Изразена бе надежда за бързото възстановяване на пострадалите при трагичния инцидент, както и за скорошно справяне с щетите и разрушенията в селото. 

 

От името на ГК-Торонто генералният консул Петър Крайчев и консулът Десислава Атанасова използват възможността да изразят признателността си към всички учители и будители, ръководители на културно-образователни структури, представители на средствата за масово осведомяване на български език, приятели и доброжелатели, благодарение на които българският език и култура придобиват все по-голяма популярност в Канада!

bottom of page