Конференция по CETA в York University, Toronto

На 23 март 2017 г. в Торонто се проведе конференция, посветена на Всеобхватно икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада (CETA), под наслов „CETA – нова рамка за международна търговия или последното споразумение от този вид?!”. Домакин на събитието бе Колежът по обществени и международни въпроси Glendon към университета York в Торонто. Организатори на проявата бяха консулствата на ДЧ на ЕС в Торонто, домакините от Glendon и Канадският международен съвет (CIC) – неправителствена организация, посветена на заздравяване на ролята на Канада в глобален план. Форумът е елемент от серия събития по актуални теми Glendon Global Debates, в рамките на която до момента са обсъждани въпроси като Brexit, президентските избори в САЩ през ноември 2016 г. и др.

Участие в конференцията – част от поредица EU Talks, организирана от консулствата на ДЧ на ЕС в Торонто – взеха представители на правителството на провинция Онтарио, дипломати, учени, общественици, студенти и др. Изказвания по темата направиха специалните гости на проявата, сред които посланикът на Франция в Канада Никола Никола Шапюи; Анжела Макюън, старши икономист в Канадския конгрес по труда; Истван Микола, министър по политиката на сигурността и международното сътрудничество на Унгария; Якоб фон Вайцзекер, член на ЕП от Германия и др. Приветствие от името на провинция Онтарио направи г-н Стюарт Уийлър, помощник зам.-министър на междуправителствените въпроси и ръководител на протокола, а от името на ЕС – г-жа Ханан ел Хатиб, генерален консул на Малта в Торонто.

Конференцията в Glendon бе съпътствана от протоколни събития, в това число прием на 22 март 2017 г., даден от лейтенант губернатора на провинция Онтарио почитаемата Елизабет Даудсуел, и организиран от Канадския международен съвет обяд на 24 март 2017 г. с участието на Якоб фон Ваицзекер.

 

Генералното консулство на Република България бе представлявано в поредицата събития от генералния консул Петър Крайчев. Подробна информация и материали за конференцията ще бъдат публикувани на интернет страницата на университета на адрес: http://www.glendon.yorku.ca/blog/event/glendon-global-debates-ceta-and-trade-implications-on-the-eu-and-canada/

Прием при почитаемата Елизабет Даудсуел, лейтенант губернатора на Онтарио

Consulate General of the Republic of Bulgaria in

Toronto,Canada

65 Overlea Blvd., Suite 230

Toronto, ON M4H 1P1

2016 by Consulate General Of the Republic of Bulgaria in Toronto - PGK - Proudly created to serve the Bulgarian communities home and abroad.