top of page

Конференция по CETA в York University, Toronto

На 23 март 2017 г. в Торонто се проведе конференция, посветена на Всеобхватно икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада (CETA), под наслов „CETA – нова рамка за международна търговия или последното споразумение от този вид?!”. Домакин на събитието бе Колежът по обществени и международни въпроси Glendon към университета York в Торонто. Организатори на проявата бяха консулствата на ДЧ на ЕС в Торонто, домакините от Glendon и Канадският международен съвет (CIC) – неправителствена организация, посветена на заздравяване на ролята на Канада в глобален план. Форумът е елемент от серия събития по актуални теми Glendon Global Debates, в рамките на която до момента са обсъждани въпроси като Brexit, президентските избори в САЩ през ноември 2016 г. и др.

Участие в конференцията – част от поредица EU Talks, организирана от консулствата на ДЧ на ЕС в Торонто – взеха представители на правителството на провинция Онтарио, дипломати, учени, общественици, студенти и др. Изказвания по темата направиха специалните гости на проявата, сред които посланикът на Франция в Канада Никола Никола Шапюи; Анжела Макюън, старши икономист в Канадския конгрес по труда; Истван Микола, министър по политиката на сигурността и международното сътрудничество на Унгария; Якоб фон Вайцзекер, член на ЕП от Германия и др. Приветствие от името на провинция Онтарио направи г-н Стюарт Уийлър, помощник зам.-министър на междуправителствените въпроси и ръководител на протокола, а от името на ЕС – г-жа Ханан ел Хатиб, генерален консул на Малта в Торонто.

Конференцията в Glendon бе съпътствана от протоколни събития, в това число прием на 22 март 2017 г., даден от лейтенант губернатора на провинция Онтарио почитаемата Елизабет Даудсуел, и организиран от Канадския международен съвет обяд на 24 март 2017 г. с участието на Якоб фон Ваицзекер.

 

Генералното консулство на Република България бе представлявано в поредицата събития от генералния консул Петър Крайчев. Подробна информация и материали за конференцията ще бъдат публикувани на интернет страницата на университета на адрес: http://www.glendon.yorku.ca/blog/event/glendon-global-debates-ceta-and-trade-implications-on-the-eu-and-canada/

Прием при почитаемата Елизабет Даудсуел, лейтенант губернатора на Онтарио

bottom of page