"Докато Ая спеше" с премиера на European Union Film Festival 2016, Торонто

 

При подчертано висок интерес на 16 ноември 2016 г., в рамките на дванадесетото издание на European Union Film Festival 2016, Toronto (EUFF), се състоя премиерата на българския игрален филм „Докато Ая спеше”.

Лентата е по сценарий и режисура на Цветодар Марков с оператор Кирил Паликарски. Музиката е на Теодосий Спасов, а в главните роли участват Стефан Денолюбов, Юлиан Вергов, Георги Кадурин, Ирини Жамбонас, Стефан Мавродиев, Емил Емилов, Станка Калчева, Красимира Кузманова, Ая Мутафчиева. Основни партньори на ГК-Торонто в процеса на подготовка и осъществяване на проекта бяха продуцентът на филма Христиан Ночев и Елица Йорданова, директор на Българския фестивал на изкуствата в Канада. 

Почитателите на европейското и българско кино в Торонто бяха приветствани от специален видео поздравителен адрес, поднесен от режисьора Цветодар Марков и актьора в главна мъжка роля Стефан Денолюбов. Финалните надписи на филма бяха посрещнати с овации от зрителите, сред които и множество българи от района на Голямо Торонто.

Основаният през 2004 г. Филмов фестивал на консулствата и културните институти на страните от ЕС в Торонто е ежегодно събитие с нарастваща популярност. Сред почитателите на EUFF са както общностите на представените във фестивала европейски страни, така и граждани на страната-домакин. Фестивалът представлява единствен по рода си кино-формат, в рамките на който съвременните тенденции и пъстротата на европейското филмово изкуство все по-успешно и разпознаваемо намират прием в Торонто.

Премиерната прожекция на „Докато Ая спеше” събра в Royal Cinema стотици почитатели на седмото изкуство. Приветствени слова и любопитна информация за филма поднесоха Елица Йорданова, директор на Българския фестивал на изкуствата в Канада, и генералният консул на Република България в Торонто Петър Крайчев.

За филма: Седемгодишната Ая прекарва много време в театъра, защото баща й Асен е актьор. Една вечер Ая заспива в апаратната. След края на представлението интригите, предателствата и натрупаното напрежение в театралната трупа постепенно ескалират. Илюзиите на Асен рухват, когато разбира, че телевизионната звезда Боян ще го измести в отдавна подготвяна постановка и таткото на Ая провокира скандал, който прераства в пиянска свада. Ще успее ли Асен да преоткрие себе си с безрезервната подкрепа на жена си и безкористната обич на дъщеря си?

Снимки: вестник „Пламък” – „Bulgarian Flame”

EUFF 2016

Consulate General of the Republic of Bulgaria in

Toronto,Canada

65 Overlea Blvd., Suite 230

Toronto, ON M4H 1P1

2016 by Consulate General Of the Republic of Bulgaria in Toronto - PGK - Proudly created to serve the Bulgarian communities home and abroad.