top of page

"Докато Ая спеше" с премиера на European Union Film Festival 2016, Торонто

 

При подчертано висок интерес на 16 ноември 2016 г., в рамките на дванадесетото издание на European Union Film Festival 2016, Toronto (EUFF), се състоя премиерата на българския игрален филм „Докато Ая спеше”.

Лентата е по сценарий и режисура на Цветодар Марков с оператор Кирил Паликарски. Музиката е на Теодосий Спасов, а в главните роли участват Стефан Денолюбов, Юлиан Вергов, Георги Кадурин, Ирини Жамбонас, Стефан Мавродиев, Емил Емилов, Станка Калчева, Красимира Кузманова, Ая Мутафчиева. Основни партньори на ГК-Торонто в процеса на подготовка и осъществяване на проекта бяха продуцентът на филма Христиан Ночев и Елица Йорданова, директор на Българския фестивал на изкуствата в Канада. 

Почитателите на европейското и българско кино в Торонто бяха приветствани от специален видео поздравителен адрес, поднесен от режисьора Цветодар Марков и актьора в главна мъжка роля Стефан Денолюбов. Финалните надписи на филма бяха посрещнати с овации от зрителите, сред които и множество българи от района на Голямо Торонто.

Основаният през 2004 г. Филмов фестивал на консулствата и културните институти на страните от ЕС в Торонто е ежегодно събитие с нарастваща популярност. Сред почитателите на EUFF са както общностите на представените във фестивала европейски страни, така и граждани на страната-домакин. Фестивалът представлява единствен по рода си кино-формат, в рамките на който съвременните тенденции и пъстротата на европейското филмово изкуство все по-успешно и разпознаваемо намират прием в Торонто.

Премиерната прожекция на „Докато Ая спеше” събра в Royal Cinema стотици почитатели на седмото изкуство. Приветствени слова и любопитна информация за филма поднесоха Елица Йорданова, директор на Българския фестивал на изкуствата в Канада, и генералният консул на Република България в Торонто Петър Крайчев.

За филма: Седемгодишната Ая прекарва много време в театъра, защото баща й Асен е актьор. Една вечер Ая заспива в апаратната. След края на представлението интригите, предателствата и натрупаното напрежение в театралната трупа постепенно ескалират. Илюзиите на Асен рухват, когато разбира, че телевизионната звезда Боян ще го измести в отдавна подготвяна постановка и таткото на Ая провокира скандал, който прераства в пиянска свада. Ще успее ли Асен да преоткрие себе си с безрезервната подкрепа на жена си и безкористната обич на дъщеря си?

Снимки: вестник „Пламък” – „Bulgarian Flame”

EUFF 2016

bottom of page