top of page

Среща с почитаемата Елизабет Даудсуел, лейтенант-губернатор на канадската провинция Онтарио, и поздравителен адрес по повод 50-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Република България и Канада

На 2 декември 2016 г. генералният консул на Република България в Торонто Петър Крайчев разговаря с лейтенант-губернатора на канадската провинция Онтарио почитаемата Елизабет Даудсуел.

Основните теми на срещата бяха българската общност в най-гъсто населената канадска провинция, както и възможностите за задълбочаване на двустранния диалог между Република България и Онтарио в културно-образователната, търговско-икономическата и други области от взаимен интерес.

Генералният консул представи дейността на генералното консулство в Торонто в светлината на 40-ата годишнина от неговото основаване и 50-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Република България и Канада. Направи преглед на консулския окръг на ГК-Торонто с акцент върху богатото многообразие от енергични и родолюбиви структури на българската общност, в това число средства за масово осведомяване на български език, фолклорни състави, професионални асоциации, религиозни и други средища, театрални формации, сдружения за популяризиране на традиционна българска култура, търговско-икономически обединения, училища по български език за деца и възрастни и много други.

В заключителния етап на срещата генералният консул Петър Крайчев връчи на почитаемата Елизабет Даудсуел копие от консулския си патент, както и протоколно оформен екземпляр от валидираната през юни 2016 г. в София пощенска карта, посветена на 50-годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Канада.

В духа на половин век дипломатически отношения почитаемата Елизабет Даудсуел изпрати на българската страна поздравителен адрес.

 

В обръщението си лейтенант-губернаторът заявява, че Онтарио има късмета да бъде дом на значителен брой канадци от български произход и изразява увереността си, че споделените академични, артистични и културни ценности ще продължат да се задълбочават и през следващите 50 години. 

bottom of page