top of page

Удостояване на Игнат Канев, почетен консул на Република България в Мисисага, Канада, със „Златна лаврова клонка“ на МВнР

На 6 октомври 2016 г. в Lionhead Golf Club & Conference Center се проведе 45-ия годишен благотворителен голф турнир, организиран от Ignat Kaneff Charitable Foundation. Събитието протече под знака на 90-ия рожден ден на Игнат Канев, почетен консул на Република България в Мисисага. Галавечерята бе уважена от представители на местните, регионални и федерални власти. Сред гостите бяха финансовият министър на провинция Онтарио г-н Чарлз Суза; бившият дългогодишен кмет на Мисисага г-жа Хейзъл Маккалън; д-р Мамду Шукри, президент на университета Йорк; бившият премиер на Онтарио г-н Бил Дейвис и др. Приветствени слова бяха поднесени от името на министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо и премиера на Онтарио Катлийн Уин. Българският фолклорен ансамбъл „Димитровче“ с ръководител Димитър Минков отправи специален поздрав към г-н Канев, придружен от изпълнение на народни песни и хора. 

 

Почетният консул на Република България в Мисисага Игнат Канев сподели в речта си основополагащи моменти от житейския си път, като благодари на всички гости, отзовали се на поканата му за отбелязване на 90-ата му годишнина. В словото си генералният консул на Република България в Торонто Петър Крайчев изрази признателност за дългогодишната дейност на г-н Канев в подкрепа на българската общност в Канада и приноса му за съхраняване на българската култура и идентичност отвъд океана. Генералният консул открои щедростта и великодушието на г-н Канев, чиито благотворителни инициативи са известни както в Канада, така и в България. В заключителната част на церемонията г-н Крайчев връчи на г-н Канев присъденото му от министъра на външните работи на Република България г-н Даниел Митов най-високо отличие на МВнР – „Златна лаврова клонка“. 

bottom of page