top of page

Уважаеми учители, ученици, родители, ръководители на културно-образователни структури, деятели, здравейте!

 

С края на лятото попадаме в навечерието на нова учебна година. В допълнение към отвореното си писмо към Вас от юли 2016 г. бих искал да припомня за обновената местна интернет страница на ГК-Торонто на познатия Ви адрес http://www.bgconsultoronto.info/ (официалният ни сайт е на адрес http://www.mfa.bg/embassies/canadagc/setlang/bg в домейна mfa.bg на МВнР).

 

Целта на портала е да създаде по-добри условия за консулско обслужване, да способства за разпространението на полезна информация и като цяло да служи и помага на българската общност в консулския окръг на ГК-Торонто и отвъд него. 

 

В светлината на наближаващата нова учебна година бих искал да информирам също за възможността - изцяло по Ваше желание и преценка - да използвате раздела Bulgarian Community Bulletin Board (BCBB), за да информирате заинтересованите наши сънародници и техните деца за записвания/занятия/курсове/класове в ръководените от Вас паралелки, училища и др. за 2016/17 учебна година.

 

В новия раздел обяви за образователни инициативи могат да публикуват всички утвърдени структури на българската общност от окръга на ГК-Торонто. За целта е необходимо да бъде изпратен имейл на Consulate.Toronto@mfa.bg със заглавие (subject) BCBB, съдържащ следните данни: 1. Заглавие на обявата; 2. Кратък текст на обявата (до 200 знака); 3. Снимка; 4. Препратка към интернет страницата на организаторите за повече информация. 

 

Ще се радваме да публикуваме Ваши обяви, от които да се възползват малки, големи и още по-големи български деца и ученици от всички възможни възрастови групи. 

 

Уважаеми сънародници,

 

Министерството на образованието и науката на Република България поддържа на интернет страницата си актуална информация, предназначена за българите зад граница – обучение в България, ПМС № 334 за българските неделни училища в чужбина, Национална програма „Роден език и култура зад граница“ и др.  Моля, не се колебайте да посетите съответния раздел на сайта на МОН, където можете да се запознаете с възможностите за разнородна подкрепа, която министерството оказва на българи и български сдружения зад граница.   

 

Използвам случая също да споделя, че през ноември 2016 години ще се проведат избори за президент и вицепрезидент на Република България, както и Национален референдум. Организирането на подобно мероприятие в чужбина винаги е свързано с редица предизвикателства. Независимо от това, ГК-Торонто предстои да насрочи през ноември и поредната си Годишна среща на българските учители в Канада по повод Деня на народните будители. Ще Ви информираме своевременно за датата на срещата и свързаните с нея подробности.

 

В заключение мога само да Ви благодаря и Ви уверявам, че усилията и дейността Ви не остават незабелязани. На добър час!

 

С пожелания за успешна нова учебна година и всичко най-добро оставам

 

С уважение,

 

Петър Крайчев

Генерален консул на Република България

в Торонто, Канада

bottom of page