top of page

България вече има своя парк в сърцето на Канада

септември

2023 г.

Официална тържествена церемония по преименуване на голям парк в централната градска част на седмия по големина град в Канада - град Мисисага, Голямо Торното се състоя в сградата на общината.

 

Две години бяха нужни, за да стане факт преименуването на централна градска част в гр. Мисисага на името на покойния почетен консул и известен гражданин на гр. Мисисага – г-н Игнат Канев.

 

Генералното консулство на Република България в Канада благодари на всички, които активно се ангажираха и помогнаха за осъществяването на замисъла по проекта за т.нар. „български парк“ в Северна Америка.

 

След няколко срещи между генералния консул на България в Торонто г-жа Велислава Панова, кмета на града г-жа Бони Кромби и семейството на покойния почетен консул на страната ни - г-н Игнат Канев, реализацията на идейния проект беше постигната.

Историческото решение на общинския съвет в гр. Мисисага беше взето през лятото на 2022-а година. Новото име на парка е “Iggy Kaneff” – както накратко са наричали добре познатия в града българин.

Паркът е един от най-големите на територията на общината и събира десетки семейства и техните гости през цялата година. В Канада, и по-специално в град Мисисага, град Брамптън и Голямо Торонто, г-н Канев е оставил трайна следа със своя неуморен труд, неспирна дарителска дейност и нестихващи ангажименти, свързани с общността.

Човек, който е и ще остане пример и за поколенията със своето визионерство, работохолизъм и обич към хората, познат в цяла България и цяла Канада,

заяви в свеоето слово кметът на гр. Мисисага г-жа Бони Кромби. 

Благодарим на всички, които допринесоха това събитие да стане факт днес, благодарим на семейството на г-н Канев, че продължава неговата дейност.

Г-н Канев ще е завинаги в сърцето на България и Канада, ще остане и пример за бъдещите поколения. България се гордее, че може да бъде част от обществения живот в Канада именно с парково пространство, където бъдещите поколения да се забавляват и да градят приятелства, заяви в речта си генералният консул на Република България г-жа Велислава Панова.

Надяваме се този нов парк да стане неизменна част от живота на българската общност в Канада, подчерта още тя.

Екипът на генералното консулство на Република България в Канада Consulate General of the Republic of Bulgaria - Toronto остава на разположение.

Ще се радваме да подкрепим повече идеи, за да направим България по-видима за обществеността в Канада.

image.png
bottom of page