top of page

Денят на Европа - 9 май - в Торонто

май

2019 г.

На 9 май 2019 г. генералният консул на Република България в Торонто Петър Крайчев участва в тържествено събитие, което ознаменува 69-ата годишнина от Декларацията на Шуман и Деня на Европа. Под егидата на Румънското председателство на Съвета на ЕС, в лицето на генералното консулство на Румъния в Торонто, генералните консули на държавите членки на ЕС организираха церемония по издигане на знамето на Съюза пред Законодателното събрание на провинция Онтарио. Събитието се проведе с участието на парламентаристи; представители на дипломатическия корпус, неправителствения сектор и Асоциацията на консулския корпус в Торонто; средствата за масово осведомяване; общественици и др.

Приветствени слова поднесоха временно управляващият генералното консулство на Румъния Даниел Ене; зам.-ръководителят на Делегацията на ЕС в Канада Брис де Скиетер; зам.-председателят на Законодателното събрание на Онтарио Пърси Хетфийлд; Монти Макнотън, министър по инфраструктурата в оглавяваното от премиера Дъг Форд правителство на Онтарио; Крис Глоувър, член на провинциалния парламент от Новата демократическа партия; и Джон Фрейзър от парламентарната група на либералите.

Церемониалът по издигането на знамето на ЕС в правителствения комплекс Queen’s Park завърши с ято бели гълъби, освободени в небето над Торонто от генералните консули на държавите членки на Европейския съюз в най-големия канадски град.

image.png
bottom of page