top of page

Националният празник Трети март в Голямо Торонто

март

2019 г.

Националният празник на Република България – Трети март – бе почетен с поредица от тържествени прояви в района на Голямо Торонто. По установена през 2016 г. традиция празничният ден започна с издигане на националното знаме на Република България в кметството на Торонто – мегаполис, който с предградията си формира агломерация от над шест милиона души. В адресирани до генералния консул на Република България в Торонто г-н Петър Крайчев поздравителни адреси г-н Дъг Форд, премиер на Онтарио – най-гъсто населената канадска провинция с 14 милиона жители – и кметът на Торонто Джон Тори отбелязват националния ни празник с думите:

  • Премиерът Дъг Форд: Пиша Ви, за да поднеса поздравленията си по повод Националния празник на Република България – Трети март. Този специален ден е повод за народа на България да покаже гордостта от множеството постижения на страната си, нейната история и богата култура. Тук в Онтарио ние имаме щастието да бъдем дом на силна българска общност. И сме благодарни за приноса й за превръщането на провинцията в по-добро място за живот, работа и отглеждане на семейство. Надявам се, че всички жители на Онтарио ще отделят време да научат повече за постиженията на българската общност. Надявам се, че Трети март през настоящата година ще бъде паметен за всички.

  • Кметът Джон Тори: Използвам възможността да отправя най-добрите си искрени благопожелания и поздравления по повод Националния празник на Република България – Трети март. Този специален повод дава възможност да бъдат отбелязвани приносът и постиженията на българския народ, както и да празнуваме традициите и културата на Вашата страна. Нашият град е обогатен от членовете на общността на Вашата страна, които формират част от емблематичната за Торонто културна тъкан. Тази уникална връзка може само да способства за заздравяване на нашите приятелски връзки и сътрудничество. От името на Градския съвет на Торонто и жителите на нашия град желая на Република България и нейните граждани траен успех и просперитет.

---

По повод Националния празник и с подкрепата на Националния фонд „Култура“, Българският фестивал на изкуствата в Канада и Генералното консулство на Република България в Торонто организираха тържествен прием и концерт на виртуозния български пианист, композитор и музикален продуцент Живко Петров. Събитието се проведе в концертната зала на един от архитектурно-историческите паметници на Торонто – Heliconian Club – основана през 1909 г. неправителствена организация, посветена на приноса на жените в сферата на изкуствата. Самата сграда на клуба, изградена през 1876 г., по първоначално предназначение е била църква с функциониращо към нея неделно училище. В присъствието на представители на страната на акредитация; българската общност; ценители; общественици; дипломатическия корпус в лицето на генералните консули на Румъния, Русия, САЩ, Република Северна Македония; дипломати от Корея, Молдова и др. Маестро Петров представи наградения с „ИКАР“ 2016 за съвременна българска музика авторски свой албум „After 4” – 14 композиции, изпълнени по неповторим начин на осигурен за целта роял „Steinway”. Празничното събитие бе уважено и от представителите на българското духовенство от района на Голямо Торонто отец Борис Дрангов, отец Величко Михайлов, отец Валери Шумаров и отец Веселин Арнаудов. Българският генерален консул Петър Крайчев приветства сърдечно гостите на събитието и изрази благодарност към Българския фестивал на изкуствата в Канада за взаимодействието през последните месеци, довело до успешната реализация на турне на маестро Петров в Канада и негов концерт в Торонто именно на датата на Националния празник – Трети март. Г-н Крайчев отбеляза основни моменти от двустранния диалог България-Канада и направи преглед на свързаните с Освобождението и Националния празник събития. В този дух призова към размисъл и равносметка в памет на геройски загиналите за свободата и независимостта на България. Концертната част на празничната вечер бе предшествана от националните химни на Република България и Канада в акапелно изпълнение на Елица Йорданова. Художествената част на събитието бе съпътствана от представителна фото-изложба, посветена на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата. Представени бяха и авторски фотографии на базирания в Торонто фотограф г-жа Албена Робева.

---

Църковното настоятелство на Българската източноправославна църква „Св. Димитър“ в Брамптън с председател г-жа Кристина Канева организира празнична света литургия и тържествен коктейл по случай Националния празник – Трети март. В рамките на мащабното събитие бе представена богата литературно-музикална програма с участието на ученици от Българското неделно училище „Канев“, народната певица Елеонора Хубенова, актрисата Мария Ангелова, музиканти и танцьори на фолклорен ансамбъл „Димитровче“ и др. Приветствено слово поднесе почетният консул на Република България в Мисисага и почетен председател на БИПЦ „Св. Димитър“ д-р Игнат Канев. По покана на организаторите от храма в церемониала участваха генералният консул на Република България в Торонто г-н Петър Крайчев и кметът на гр. Брамптън г-н Патрик Браун. От трибуната на БИПЦ „Св. Димитър“ кметът Браун, член на федералния канадски парламент в периода 2006 – 2015 г. и лидер на Партията на прогресивните консерватори на Онтарио в периода 2015 – 2018 г., пое ангажимент Националното знаме на Република България да бъде издигнато и в кметството на Брамптън, което от днес – 4 март 2019 г. – вече е факт.

---

Утвърдени структури на българската общност в консулския окръг на ГК-Торонто организираха редица други събития за отбелязване на Националния ни празник, информация за които ще споделяме в оперативен порядък при постъпването й в задграничното представителство.

С подкрепата на ГК-Торонто на 6 март 2019 г. Канадско-българската бизнес мрежа с президент Матей Недков и изпълнителен директор Пламен Петков организират прожекция на българската номинация за наградата Оскар за чуждоезичен филм през 2019 г. „Вездесъщият“. Събитието е посветено на Националния празник Трети март и 140-ата годишнина от основаването на Министерството на външните работи на Република България.

image.png
bottom of page