top of page

Новата учебна 2019/2020 година в Торонто

септември

2019 г.

На 14 и 15 септември 2019 г. в района на Торонто се проведоха тържества по повод откриването на новата 2019/2020 учебна година. Редом с множеството български организации и класове с преподаване на български език, култура, история и традиции, две са училищата в района на най-големия канадски град с подкрепа по ПМС № 90 от 29 май 2018 г. за българските неделни училища в чужбина – Българското неделно училище „Канев“ при БИПЦ „Св. Димитър“ в Брамптън с директор г-жа Стамена Димова и Българското съботно-неделно училище „Родолюбче“ при Центъра за българско образование и култура в Торонто „Родолюбие“ под ръководството на г-жа Мая Василиева.

БСНУ „Родолюбче“ посрещна своите възпитаници на 14 септември 2019 г. в сградата на Holy Cross Catholic School в Торонто. През настоящата учебна година училището следва адаптираните програми на МОН за българските неделни училища в чужбина в общо пет свои филиала (East York, Etobicoke, Vaughan, Kitchener, Newmarket) със записани около 150 ученика. В същия ден тържествено бе открит и най-новият клон на утвърдената културно-образователна организация в Нюмаркет, Онтарио.

В приветственото си слово директорът г-жа Василиева благодари на ученици, родители, преподаватели, приятели и спомоществователи на основаното през 2015 г. училище. От името на учителите и учениците на БСНУ „Родолюбче“ директорът на училището изрази сърдечна благодарност към българското генерално консулство в Торонто за подкрепата, нестихващия ентусиазъм и професионализъм в споделените усилия по утвърждаване и разширяване на българското езиково и културно-образователно пространство в Канада. Почетни гости на церемонията бяха генералният консул в Торонто г-н Петър Крайчев и консулът г-жа Десислава Атанасова, които също поднесоха приветствени слова.

В тържествената част на проявата бе представено и второто годишно издание на „Изгряващи таланти“ – сборник от авторски творби на възпитаници на училището, в това число стихове, рисунки и произведения, посветени на България.

Чрез Вас усещаме подкрепата на Майка България – с това посвещение г-жа Василиева връчи на генералния консул г-н Петър Крайчев копие от илюстрованото издание, което от днес ще бъде изложено в обособения в ГК-Торонто български културно-исторически кът.

---

Началото на учебната година в БНУ „Канев“ при БИПЦ „Св. Димитър“ бе уважено от учители, родители, ученици, представители на българската общност и духовенство, църковното настоятелство и др. Тържествената програма бе водена от директора г-жа Стамена Димова с участието и рецитал на възпитаници на навършващото 16 години училище. Под звуците на химните на Република България и Канада бе даден ход на официалната част на събитието. Молитва за новата учебна година отслужи отец Валери Шумаров. Приветствени слова поднесоха директорът г-жа Димова и почетните гости, сред които г-н Игнат Канев, почетен консул на Република България в Мисисага и почетен председател на църковното настоятелство в БИПЦ „Св. Димитър“; генералният консул на Република България в Торонто г-н Петър Крайчев; г-жа Кристина Канев, председател на църковното настоятелство и президент на I. Kaneff Charitable Foundation. Представен бе обновеният педагогически състав на училището, след което прозвуча и първият звънец.

В хода на тържествения церемониал директорът на БНУ „Канев“ г-жа Стамена Димова изрази благодарност към генералния консул г-н Петър Крайчев за последователната подкрепа в утвърждаване на родолюбивата мисия на училището, което през учебната 2019/2020 г. обхваща три филиала с близо 130 български деца в градовете Брамптън, Мисисага и Ниагара Фолс.

За първи път през тази година БНУ „Канев“ – по думи на г-жа Димова – започва да изпълнява функциите на административен център към Департамента по езиково обучение – ИЧС към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. С оглед спазване на утвърдените стандарти за сертифициране на езиковите знания през март 2017 г. бе подписано споразумение между Министерството на образованието и науката и СУ „Св. Климент Охридски”, с което на СУ чрез ДЕО се възлага методическата подкрепа, както и провеждането на изпитите по български език за българските училища в чужбина.

В допълнение към адаптираните учебни програми на МОН в програмата на българските неделни училища са предвидени и редица други занимания, в това число кръжоци по български традиции и обичаи, музика, спорт, народно пеене и танци и др.

image.png
bottom of page