top of page

Коледно-новогодишни тържества в български училища от района на Голямо Торонто

На 18 декември 2016 г. в българската източноправославна църква „Св. Димитър” в Брамптън се проведе коледно-новогодишното тържество на неделното училище към храма, което е единственото от района на Голямо Торонто, което функционира по силата на ПМС № 334 за българските неделни училища в чужбина.

 

Под ръководството на директора Стамена Димова възпитаниците на училището изнесоха богата празнична програма с рецитал, песни, танци, драматизации на откъси от народни приказки и др. Под съпровод на цигулка в изпълнение на Димитър Атанасов учениците – които се обучават в три паралелки от три до 11-годишна възраст – изпълниха „Тиха нощ, свята нощ“. С помощта на актьора Георги Ряпов от базираната в Торонто театрална формация „Зад Океана“ децата представиха „Дядо вади ряпа“, а под звуците на „С червените ботушки“ Дядо Коледа и Снежанка зарадваха всички с подаръци и снимки за спомен.

В приветственото си слово генералният консул на Република България в Торонто Петър Крайчев благодари на преподаватели, ученици, родители, спомоществователи на училището за усилията и родолюбивото им дело, като пожела на всички много здраве и весели празници. Неделното училище към БИПЦ „Св. Димитър“ в Брамптън предлага извънкласни занимания по изобразително изкуство и актьорско майсторство, като през 2017 г. под ръководството на Димитър Атанасов ще бъде въведено и обучение по музика.

 

--- --- ---

 

На 17 декември 2016 г. Центърът за българско образование и култура "Родолюбие" организира празнична вечер по случай коледно-новогодишните празници. Центърът се ръководи от г-жа Мая Василиева и през настоящата учебна година за първи път се полза от подкрепа по Националната програма „Роден език и култура зад граница”.

 

Тържеството бе уважено от десетки ученици и родители, пред които бяха представени множество песни, стихотворения, празнични скечове и етюди. Дядо Коледа бе почетен гост на събитието, което прерасна в церемония по награждаване на участниците в конкурса на център „Родолюбие“ за картичка, рисунка или стихотворение, посветени на Коледа и Нова Година. Генералният консул на Република България в Торонто Петър Крайчев и г-жа Василиева отличиха победителите в артистичната надпревара, като най-добрите произведения предстои да бъдат изпратени в България за участие в XII Национален конкурс „Весела Коледа на всички!“.

bottom of page