Коледно-новогодишни тържества в български училища от района на Голямо Торонто

На 18 декември 2016 г. в българската източноправославна църква „Св. Димитър” в Брамптън се проведе коледно-новогодишното тържество на неделното училище към храма, което е единственото от района на Голямо Торонто, което функционира по силата на ПМС № 334 за българските неделни училища в чужбина.

 

Под ръководството на директора Стамена Димова възпитаниците на училището изнесоха богата празнична програма с рецитал, песни, танци, драматизации на откъси от народни приказки и др. Под съпровод на цигулка в изпълнение на Димитър Атанасов учениците – които се обучават в три паралелки от три до 11-годишна възраст – изпълниха „Тиха нощ, свята нощ“. С помощта на актьора Георги Ряпов от базираната в Торонто театрална формация „Зад Океана“ децата представиха „Дядо вади ряпа“, а под звуците на „С червените ботушки“ Дядо Коледа и Снежанка зарадваха всички с подаръци и снимки за спомен.

В приветственото си слово генералният консул на Република България в Торонто Петър Крайчев благодари на преподаватели, ученици, родители, спомоществователи на училището за усилията и родолюбивото им дело, като пожела на всички много здраве и весели празници. Неделното училище към БИПЦ „Св. Димитър“ в Брамптън предлага извънкласни занимания по изобразително изкуство и актьорско майсторство, като през 2017 г. под ръководството на Димитър Атанасов ще бъде въведено и обучение по музика.

 

--- --- ---

 

На 17 декември 2016 г. Центърът за българско образование и култура "Родолюбие" организира празнична вечер по случай коледно-новогодишните празници. Центърът се ръководи от г-жа Мая Василиева и през настоящата учебна година за първи път се полза от подкрепа по Националната програма „Роден език и култура зад граница”.

 

Тържеството бе уважено от десетки ученици и родители, пред които бяха представени множество песни, стихотворения, празнични скечове и етюди. Дядо Коледа бе почетен гост на събитието, което прерасна в церемония по награждаване на участниците в конкурса на център „Родолюбие“ за картичка, рисунка или стихотворение, посветени на Коледа и Нова Година. Генералният консул на Република България в Торонто Петър Крайчев и г-жа Василиева отличиха победителите в артистичната надпревара, като най-добрите произведения предстои да бъдат изпратени в България за участие в XII Национален конкурс „Весела Коледа на всички!“.

Consulate General of the Republic of Bulgaria in

Toronto,Canada

65 Overlea Blvd., Suite 230

Toronto, ON M4H 1P1

2016 by Consulate General Of the Republic of Bulgaria in Toronto - PGK - Proudly created to serve the Bulgarian communities home and abroad.