top of page

Националният празник на Република България Трети март в окръга на Генералното консулство в Торонто, Канада

Издигане на Националното знаме и тържества в Торонто, Брамптън, Калгари и Ванкувър

Галерия-фотографии: ГК-Торонто, Българско дружество в Калгари, г-н Дичо Джамбазов, Българо-канадско дружество в Британска Колумбия и други структури на българската общност.

           

Торонто, провинция Онтарио

По повод националния празник на Република България Трети март и по инициатива на Генералното консулство в Торонто от 11:00 ч. на 3 март 2017 г. за втора поредна година в кметството на града се проведе Българо-канадска церемония по издигане на националното знаме на Република България в Торонто. Събитието се състоя на протоколната тераса на сградата на градския съвет, а българският трибагреник бе издигнат на почетния пилон в един от най-забележителните архитектурни комплекси в центъра на града. Основите на вече утвърдената традиция бяха поставени през 2016 г., когато редом с издигането на националния трибагреник бяха отбелязани също 50-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Канада, както и 40-ата годишнина от основаването на генералното консулство на РБ в Торонто – едно от най-старите представителства на страната ни зад граница.

Слово в тържествения ден държа генералният консул на Република България в Торонто г-н Петър Крайчев, който представи и поздравителен адрес от кмета на града г-н Джон Тори. В писмо до генералния консул кметът Тори изразява искрените си поздравления по случай Националния празник на Република България. Джон Тори подчертава, че поводът е добра възможност да бъдат отчетени постиженията на българския народ, както „и да бъдат отпразнувани традициите и културата на Вашата велика нация“. Приветствие направи и завеждащият консулската служба в ГК-Торонто г-жа Десислава Атанасова.

Церемонията бе уважена от множество българи и утвърдени структури на българската общност, както и от широк кръг представители на дипломатическия корпус. Националният ни празник бе почетен от генералните консули на Германия, Турция, Пакистан, Румъния, Полша, Шри Ланка; г-жа Светлана Стойчева-Етрополски, първи секретар в посолството на Република България в Отава; дипломати от Унгария, САЩ, ОАЕ, Камбоджа и др. Националните химни на Република България и Канада бяха изпълнени от известния сред общността ни български талант г-н Калоян Калчев. Под звуците на Мила Родино група български деца издигнаха националния трибагреник, а възпитаниците на Центъра за българска култура и образование в Торонто „Родолюбие“ г-н Михаил Дундеров, г-ца Зара Панайотова и г-ца Вероник Балев изнесоха тематичен рецитал, посветен на празника.

Церемонията бе уважена от представителите на българското духовенство от района на Голямо Торонто, като участие в нея взеха свещениците от храмовете в лоното на Българската православна църква – Македоно-български източноправославен катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий“ в Торонто,  Македоно-българска източноправославна църква „Св. Георги“ в Торонто, Македоно-българска източноправославна църква „Св. Троица“ в Торонто, Българска източноправославна църква „Св. Димитър“ в Брамптън и Българска източноправославна църква „Утешител дух на истината“ в Мисисага. С благословията и водени от отец Борис Дрангов, отец Величко Михайлов, отец Валери Шумаров и отец Веселин Арнаудов присъстващите на церемонията изпяха „Многая лета“ и почетоха с минута мълчание паметта на геройски загиналите за свободата на България.

Церемонията – отразена широко в местни, регионални и национални медии на български език – завърши с дунавско хоро, майсторското изпълнение на което се дължеше както на присъстващите българи, така и на професионалистите от български танцови формации в Торонто.

Издигането на националното знаме в Торонто бе елемент от дълга поредица чествания на Трети март, организирани под формата на тържества, концерти, рецитали и др. от разнородни културно-образователни структури, сдружения, формации, религиозни и други средища на българската общност в района на Голямо Торонто.

По повод Националния празник Образователното студио „Родолюбче“ в Торонто организира празнична програма в Македоно-българската източноправославна църква „Св. Троица“. Генералното консулство бе представено на тържеството от г-жа Десислава Атанасова, завеждащ консулската служба в задграничното представителство.  

 

Тържествен концерт – БИПЦ „Св. Димитър“ в Брамптън

Под наслов „Заедно за България“ на 4 март 2017 г. в Българската източноправославна църква „Св. Димитър“ в Брамптън се проведе тържествен концерт по повод Националния празник Трети март. Пред пълна зала участие в празничната програма на вечерта взеха възпитаници на Българското неделно училище към храма; Детска група „Българче“; Народен хор „От извора“; Театрална формация „Зад океана“; певиците Елеонора Хубенова, Наталия Нанева и Лизи Наумова; Българският фолклорен ансамбъл „Димитровче“ и др. Концертът бе уважен от почетния консул на Република България в Мисисага г-н Игнат Канев. От името на генералното консулство на Република България в Торонто приветствие поднесе г-жа Десислава Атанасова, завеждащ консулската служба в консулското представителство. 

Калгари, провинция Албърта

По повод националния празник на Република България Трети март и по инициатива на Българското дружество в Калгари от 10:00 ч. на 4 март 2017 г. в кметството на Калгари се проведе първа по рода си церемония по издигане на националното знаме на Република България в Калгари. Събитието бе организирано от Българското дружество в Калгари с председател г-жа Даниела Савова със съдействието на кметството в града и генералното консулство в Торонто.

Слова на церемонията поднесоха председателят на дружеството  г-жа Даниела Савова, първият председател на дружеството при създаването му през 2003 г. г-жа Саша Ценкова и генералният консул в Торонто г-н Петър Крайчев, който бе официален гост на церемонията по покана на организаторите. В тържественото си приветствие, представено от г-жа Гергана Янкова, кметът на Калгари г-н Нахийд Ненши подчертава, че издигането на знамето на Република България в града бележи значим момент и е чудесен пример за етнокултурното многообразие на града, което превръща Калгари в особено пъстро място. Кметът поздравява също Българското дружество в Калгари за дългогодишните му усилия за обогатяване на културното измерение на града.

Под звуците на националния химн на Република България родният трибагреник бе издигнат от сънародника ни г-н Борис Тодев, като паметта на геройски загиналите за свободата на България бе почетена с минута мълчание. Възпитаници на българското училище в Калгари „Св. Св. Кирил и Методий“ представиха тематичен рецитал и под аплодисментите на аудиторията декламираха „Аз съм българче“. Церемонията завърши с кръшно българско хоро в изпълнение на фолклорния състав „Хайде на хорото“, кукерски игри и обща снимка на участниците.

Ню Уестминстър – Ванкувър, провинция Британска Колумбия

  

На 3 март 2017 г., за първи път в историята на българската общност в Британска Колумбия, Българо-канадското дружество в Британска Колумбия – Ванкувър с председател г-н Владимир Попов организира по повод Националния празник на Република България Трети март церемония по издигане на Националното знаме на Република България на почетния пилон пред сградата на кметството в Ню Уестминстър. Официални гости на събитието бяха сенатор Йона Мартин; Патрик Джонстън, общински съветник; и г-н Рон Су, кандидат за почетен консул на Република България. Присъстващите бяха поздравени от Ваня Алексиева, директор на Българското училище във Ванкувър; Владимир Попов, председател на Българо-канадското дружество в Британска Колумбия; представителят на кметството г-н Джонстън и сенатор Мартин. Деца и ученици от Българското училище изпълниха химните на Република България и Канада, а малката Надя рецитира стихотворението "Аз съм българче". Тържествената церемония завърши с традиционни български хора.

Gallery_3Mart

Трети март 2017 г. - издигане на Националното знаме на Република България в Торонто

Уважаеми сънародници,

Честит Национален празник!

По повод Националния празник на Република България – Трети март – генералното консулство на Република България в Торонто има честта и удоволствието да Ви покани на церемония по издигане на Националното знаме на Република България на почетния пилон в сградата на градския съвет на Торонто.

Организираната от ГК-Торонто и кметството на Торонто церемония ще се проведе от 11:00 ч. на 3 март 2017 г., петък, на адрес Toronto City Hall, 100 Queen St W, Toronto, ON M5H 2N2 – на откритата протоколна тераса в архитектурния комплекс на градския съвет. Достъп до мястото за провеждане на церемонията – пеша по рампата на Nathan Phillips Square или през главния вход на Toronto City Hall – с асансьор (East tower elevators) до третия етаж.

Моля, заповядайте да отбележим заедно Националния празник на Република България!

Video of the 2016 Bulgarian Flag raising ceremony in Toronto

Dear Bulgarians and Friends of Bulgaria,

On the occasion of the National Day of the Republic of Bulgaria –Third of March – the Consulate General of the Republic of Bulgaria in Toronto has the honour to invite you to a Bulgarian National flag raising ceremony to be held at the Podium Roof courtesy flagpole of Toronto City Hall.

 

The ceremony is organized by the Consulate General of the Republic of Bulgaria in Toronto and Toronto City Hall. It will take place at 11:00 am on March 3, 2017, Friday, at Toronto City Hall, 100 Queen St W, Toronto, ON M5H 2N2 – the Podium Roof courtesy flagpole is accessible on foot through the Nathan Phillips Square ramp or via the Toronto City Hall main entrance (East tower elevators to level 3).

 

Join us in celebration of the National Day of the Republic of Bulgaria in Toronto!

bottom of page